Jutarnji list je na današnji dan prije točno 90 godina, 8. kolovoza 1928. objavio vijest koja je ražalostila jako puno ljudi. Pisalo je te srijede ovako:

Večeras u 8 sati i 55 minuta umro je u svojoj vili na Hercegovačkoj cesti predsjednik Hrvatske Seljačke Stranke gospodin Stjepan Radić. Poslijepodne pokojnik se još osjećao subjektivno dobro i  liječnici koji su ga danas pred večer pregledali nisu mogli ni slutiti da je katastrofa tako blizu.Oko 8 sati navečer g. Stjepanu Radiću je pozlilo tako jako da je pao u duboku nesvijest.Odmah su o tome bili obaviješteni liječnici dr. Wenckeback, dr. Radoničić i dr. Goittlieb koji su bili u hotelu “Esplanade”.Liječnici su mogli samo da konstatiraju da se rapidno bliži konac života.Bio je pozvan žipnik sv. Blaža koji je umirućem podijelio posljednju pomast. U 8 sati i 55 minuta preminuo je Stjepan Radić, a da nije došao više svijesti.

Smrt Stjepana Radića bila je posljedica ranajvanja koje je doživio u beogradskoj skupštini gdje je na njega pucano iz revolvera. Preživio je napad, ali par mjeseci poslije je umro od komplikacija tog atentata. Hrvatska je ostala bez jednog od svojih najpoznatijih i najvatatrenijih političara koji je narodu objašnjavao jednostavnim, izravnim i razumljivim jezikom i zato je bio vrlo omiljen. O Stjepanu Radiću više podataka možete pročitati ovdje.

90 godina je prošlo od nejgove smrti i jutros su se ispred kipa Stjepana Radića u Petrinji okupili članovi petrinjske Gradske organizacije HSS-a i Ogranaka iz Hrastovice, Graberja, Križa Hrastovačkog, Mokrica-Farkašića i Taborišta, a pridružio im se i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa članovima Gradske organizacije Narodne stranke – Reformista, koji kaže da Radić jako puno znači Petrinjcima i Hrastovčanima gdje je često za života znao boraviti i da nema politike koja nije uvažavala Stjepana i Antuna Radića i da je to ono što treba staviti u dio „Lovrenčeva“ kada se odaje počast svim velikanima.

Ispod kipa Stjepana Radića na istoimenom petrinjskom trgu položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a sve okupljene je sa puno zanimljivih podataka o Radiću upoznao Miroslav Petračić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Petrinja.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here