Četiri i pol mjeseca prije nove godine, Grad Petrinja od ovog prijepodneva 10. kolovoza, Dana Grada i blagdana svog sveca patrona sv. Lovre, đakona i mučenika, već ima svoj zidni kalendar za nastupajuću 2019. U sklopu prijepodnevne manifestacije Lovrenčeva u gradskom parku na štandu Folklornog ansambla Petrinjčica i ispred Galerije Krsto Hegedušić prodavani su prvi primjerci, a idućih dana prodaja će se nastaviti u Hrvatskom domu i Turističkoj zajednici Petrinje. Cijena je 20 kuna po komadu.
U povećanom formatu na 12 listova svaki mjesec ima svoju stranicu, 1500 primjeraka Petrinjskog kalendara 2019. tiskano je u nakladi Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma, odgovorni su Darinko Dumbović (gradonačelnik) i Milan Herceg (ravnatelj POU Hrvatskog doma), urednik Joso Grahovac (privremenog pročelnik Ureda Društvenih djelatnosti Grada), a tekstove priredili ili napisali povjesničar Ivan Rizmaul i novi privremeni voditelj Galerije K. Hegedušić Dino Žilić
Uz kalendarske brojeve na svakoj prednjici objavljeni su najvažniji datumi iz toga mjeseca, a na pozadini članci o raznim zanimljivostima vezanih uz Petrinju i istaknute osobe ili sugrađane.
Za siječanj iduće godine je put(opis) Petrinje i Banovine pedagoškog djelatnika, književnika i leksikografa Josipa Mencina, umrlog u našem gradu 1900. godine. Veljača je o graditelju velebitskih cesta, rođenom Petrinjcu Josipu Kajetanu Knežiću, za ožujak su pobrojani zagrebački kanonici koji su djelovali u Petrinji, na stranici travnja su Pravila Obrtničko radničkog društva Banovac ustrojenog 26. rujna 1886., a za svibanj Pravila Društva za poljepšavanje Grada Petrinje. Kako je izgledala Petrinja početkom 19. stoljeća opisuje se na stranici lipnja, za srpanj i kolovoz o neumrlom učitelju i vječnoj uspomeni na Stjepana Radića, u kolovozu o Dokolici u vremenu- Gradsko kupalište na Kupi, stranica listopada opisuje obnovljenu kapelu sv. Jakova u Mošćenici, tekst za studeni je o Petrinji- gradu prijatelju djece, a prosinac 2019. o proricanjima u nekim Božićnim običajima.
Petrinjski kalendar 2019. sadrži i aktualan podatak Tko je tko u Petrinji?- gradonačelnik Darinko Dumbović, zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes, a potpredsjednici Gradskog vijeća Petar Ćosić i Nenad Radošević.
Novinar PS portala posjeduje prvi „friški“ primjerak novog kalendara: sinoć smo u uredu ravnatelja Hrvatskog doma, uz Milana Hercega i autora tekstova Ivana Rizmaula, nazočili otvaranju paketa s otisnutim izdanjem, a rano prijepodne u parku i kupili osobni primjerak za mjesto na zidu gdje tijekom godine stoje ovakvi kalendari. U kućnoj novinarskoj arhivi čuvamo i prethodna tri zidna Petrinjska pučka katolička kalendara za 2014., 2015. i 2016. godinu, tada objavljivanih od privatnog nakladnika.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here