Dva glavna petrinjska mjesta jučerašnjo-sinoćnje završnice Lovrenčeva 2018. ovu subotu opet su svakodevnog izgleda. Nakon cjelodnevnog korištenja, cijelo Strossmayerovo šetalište, kao i središnji Trg hrvatskih branitelja, glavno mjesto dvosatnog koncerta hit popularne ( i lijepog izgleda) Lidije Bačić-Lilli, tijekom noći su temeljito očišćeni i već prešli u uspomene slavljenja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Lovre za ovu godinu.
Od jučerašnjih brzinskih događanja i utisaka, kao da su na pokretnoj industrijskoj vrpci, ostali smo dužni opis prvog izložbenog izlaska u javni vanjski prostor Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart. Na slikarskim štafelajima, posuđenih od Turističke zajednice, smješteno je 17 radova osmero članova ove slikarske udruge. Miljenko Hajdinjak, Nikola Babić, Anto Pujić, Sanja Bartolin, Nevenka Božiček, Ljubica Sodić, Ljiljana Nemer i Željko Lipovac u čast sv. Lovre izdvojili su svoje slike raznim veličina sakralnih, ali i drugih motiva, a na ogled Petrinjcima i gostima Lovrenčeva nanizanih po travnjaku uz južnu stranu svečeve crkve. Pred glavnu crkvenu svečanost, procesiju oko parka i misno slavlje u sv. Lovri, svoje slike na neobičnom mjestu došlo je vidjeti nekoliko autora.
– Brzo smo se dogovorili i jednoglasno suglasili da najsvečaniji dan Grada Petrinje obilježimo ovom našom mini izložbom. Neki su radovi najnovijeg datuma, a neki izvučeni iz stalnog fundusa naše udruge, poput slike crkve sv. Lovre, poznatog Miljenka Hajdinjaka. Njegov rad stavili smo na prvo mjesto – kaže predsjednik Petriarta Željko Lipovac. Jedini se među članovima izražava intarzijom, pa je i sada u toj tehnici izložio Isusovu muku.
Iz redova Petriarta možemo neslužbeno objaviti kako će za jedan takav rad njihov predsjednik dobiti najvišu državnu nagradu, o čemu više kada mu je Hrvatski sabor kulture uruči u listopadu na svečanosti u Slavonskom Brodu.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here