Bezbroj priča moglo se ispisati s više desetaka jednako izglednih štandova, ali prebogatih različitim sadržajima po travnjaku, uz aleje i ispod ukrasnih stabala i raslinja Strossmayerovo šetališta u Petrinji. Tu je cijelo prijepodne trajao tradicionalni program žive, prometne, uvijek najmasovnije i za svakoga zanimljive pučke svjetovne i službene crkvene proslave 10. kolovoza-Dana Grada Petrinje i spomendan nebeskog zaštitnika sv. Lovre.
U predstavljanju narodne baštine na zgusnutim štandovima nudilo se na kušanje ili prodavali tradicionalni proizvodi i razne prerađevine OPG-ova, KUD-ovi su pjevali i tamburali, a svi tražili hladovinu od nesnosne sparine i žestoke vrućine današnjeg Lovrenčeva.
U sjeni krošnje najveće i najstarije lipe ilirike, ispod prozora župnog dvora, atrakcija za djecu, ali i odraslima, bile su četiri konjske zaprege, ovdje „parkirane“ nakon prolaska kroz grad od Lovačkog doma udruge Fazan, koja je na svoj godišnji praznik 10. kolovoza ugostila ljepotane upregnute u gizdave kočije. U jednoj od njih u ovaj hlad dovezao se i gradonačelnik Darinko Dumbović, a tu su ga pozdravili bubnjar i pješaci Banske pukovnije.
Zanimljiv i neobičan spoj nekadašnjeg povijesno staroga i najnovijeg suvremenog zbio se susretom mladića u odorama banovinskih povijesnih postrojbi i hoverboarda na akumulatorski pogon uz vješto upravljanje nogama i istovremeno dijeljenje promidžbenih letaka Ante Mrgana, ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.
Blagdansku misu predvodio je bivši petrinjski župnik, sada generalni vikar križevačko- bjelovarske biskupije mons. Stjepan Ptiček, i to nakon dugačke procesije oko parka sv. Lovri u čast. U toj svečanosti sudjelovale su i gospođe iz domoljubno-humanitarne udruge Hrvatska žena Petrinja i prvi puta njihove članice iz ogranka u Novoj Drenčini. Ogranak je pokrenut, ali i zastao progonstvom u Domovinskom ratu, a ove jeseni slijedi ponovno aktiviranje, rekle su Vera Horvatinović, Željka Žugaj i Đurđa Škrinjar, inicijatorice ondašnje i skorašnje obnove djelovanja. Hrvatskoj ženi je na svakom Lovrenčevu stalno mjesto u „čarobnom kutiću“ gradskog parka, a danas je prošireno i stolom članica iz Nove Drenčine. Svakom posjetitelju toga dijela parka gđe su ponudile svoje kolače i piće, a Novodrenčanke dodale pričanje običaja svoga kraja uz ženidbu-udaju, što su pokazale svojim lutkama odjevenih u narodnu nošnju.
Među počašćenima od Hrvatske žene našla se i obitelj Ivice Pirkera, podrijetlom iz Malinove ulice u Petrinji, ali već 52 godine u Kanadi. Za okupacije u Domovinskom ratu njegovi roditelji Mišo i Ankica civilne su žrtve srpskih odmetnika, a sin Ivica sa suprugom Ankicom (Anom) i kćerkom Lindom provodeći i ovo ljeto u domovini, nikako nije želio propustiti današnje Lovrenčevo svoga rodnog grada. Šteta što ovdje neće biti tijekom jeseni, jer njegov naraštaj upisan 1950. do osmog razreda 1958. u tadašnjoj jedinoj gradskoj OŠ Artur Turkulin kani proslaviti 60.godina završetka osnovne škole.
Tekst i slike: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here