U subotu 11. kolovoza 2018. članovi i članice KUU „Viduševac“ iz Viduševca, odazvavši se pozivu domaćeg KUD-a „Čepinski Martinci“, nastupili su na tamburaško-folklornoj manifestaciji „KUKURUZIJADA“ koja se u tom slavonskom selu u okolici Osijeka održava 10-ti put. U programu je sudjelovala dječja skupina KUD-a „Čepinski Martinci“, na bisernici je mladi Karlo Pančić majstorski izveo „Tucin spletokol“, pjesme iz starog kraja zapjevali su članovi i članice Zavičajnog kluba Zagoraca „Zagorec“ iz Josipovca, članice KUD-a „Seljačka sloga“ pjevale su uz pratnju tambure samice, nastupilo je Folklorno društvo „Šokadija“ iz Osijeka, gajde je vješto svirao mladi gajdaš iz Gajića, a na kraju, pozornica se pretvorila u raskošan šareni buket najljepšeg cvijeća. U sparni, rumeni slavonski suton, zablistale su crvene i zgorele rože, zaorila se poznata nam i draga pjesma, uz skladni korak nizalo se kolo i polka. Vidušljanke ni ovaj put nisu štedjele grlo. Taj srčani, iskreni nastup privukao je pažnju publike koja je izvođače pristigle iz dalekog i nepoznatog im kraja, nagradila nesebičnim pljeskom.
Uz glazbeni program, bila je tu bogata gastronomska ponuda: kuhani i pečeni kukuruz, razni kolači od kukuruznog brašna, šarani na rašljama, roštilj kobasice, prnjave gaće umiješene od 40 kg brašna, suveniri ukrašeni bogatim zlatovezom, starinski ringišpil…Poslije nastupa folklornih skupina, grupa „Žitna polja“ zabavljala je brojnu publiku, sve dok im se nije pridružila zvijezda večeri Cecilija…Uz njihovu ugodnu glazbu, večer je brzo odmicala, a čekao je dalek put do naše Banovine.
Dok smo pričom tjerali san koji je savladavao umorne oči, promicala su mimo nas negdje u mraku usnula slavonska sela i gradovi, žuta polja suncokreta, kukuruz koji tek treba sazreti…Negdje u svijesti zadržali su se stihovi pjesama i ljubav s kojom su otpjevani…Eh, znate li onu „U san mi dođu tambure“? Otpjevali su je ove večeri dečki iz „Šokadije“… Nije to stara pjesma, ali tema o kojoj govori i osjećaji koje budi su neprolazni…Jednom je poslušajte pa mi javite nije li tako?!
Ubrzo će domaćini iz Čepinskih Martinaca Vidušljanima uzvratiti posjet i nastup i to već 26. kolovoza o.g. na tradicionalnim „Angelskim susretima“. Do tada, uživajte u bogatstvu, raskoši i ljepoti narodnih nošnji zabilježenoj na fotografijama vaše izvjestiteljice…

Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here