Za one koji ne znaju, prostorije Gradskog društva Crvenog križa Petrinja nalaze se na adresi Turkulinova 7 – odmah preko puta Trga hrvatskih branitelja. Stara zgrada koja vapi za obnovom ovog vrućeg ljetnog jutra 13. kolovoza puna je ljudi koji su došli spasiti nekome život, pokloniti ono najvrijednije što svako od nas nosi u sebi, ono bez čega nema života – krv.

Petrinjci su se i ovaj put odazvali na poziv Gradskog društva Crvenog križa Petrinja koje je organiziralo petu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu čija je ekipa iz Zagreba predvođena Hrvojkom Janković, liječnicom u Odjelu za davalaštvo Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, stigla u Petrinju i preuzela krv od petrinjskih darivatelja. Janković kaže kako je ljeti uvijek postoje povećane potrebe zbog povećanog broja prometnih nesreća i priliva turista, a uvijek najviše nedostaku krvne grupe negativnog predznaka.

I Ivana Malović, ravnateljica  Gradskog društva Crvenog križa Petrinja, zadovoljna je današnjom akcijom i odazivom Petrinjaca, a napominje  da bi voljela i ovim putem poziva i Petrinjke da se u što većem broju odazovu darivanju krvi jer je mali postotak žena darivateljica, mali je problem što je aktiv darivatelja već ostario i poziva mlade osobe da se uključe u ove akcije. Iduća akcija je u rujnu i to u petrinjskoj vojarni i biti će organizirana samo za oružane snage.

Ova današnja akcija traje od 10 – 15 sati, odaziv je zadovoljavajući, a pokušavajući razgovarati s darivateljima dobio sam zanimljiv odgovor. Kaže gospodin ovako: Mi nismo političari da dajemo izjave. Mi darujemo krv.

Kad malo bolje čovjek razmisli – rekao je potpunu istinu. Poklonite svoju krv, odete u susjednu prostoriju pojesti sira, salame i kruha, popiti malo oka ili vina i sasvim sretni izaći iz ove zgrade. Možete i sjesti preko puta na terasu kafića, naručiti kavu i pomisliti kako će vaša krv spasiti nečiji život. Ima li išta bolje?

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here