Nikada s toliko sudionika i s takvim iznijetim argumentima, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje nije održala konferenciju za novinare, kakva je bila prijepodnevna u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma. Svi predstavnici svih udruga ratnih stradalnika odreda su se negativno očitovali o najavljenoj namjeri pododbora u Petrinji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb, da se u ovoj istoj zgradi 25. kolovoza održi 3. festival ojkača.
–Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom – kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović. Ista stajališta, uz jednake stavove svojih udruga i osobna mišljenja iznosili su ostali sudionici press-konferencije.
Rođena Petrinjka Đurđa Bobinac, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja rekla je da njen grad nije mjesto ojkanja, a podastrla je podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu: ukupno 598 žrtava, među kojima 291 branitelj ( iz Grada 154, a 137 iz drugih dijelova RH), 292 civilne žrtve i dva strana državljanina. Još uvijek nisu pronađene 89 nestale osobe (12 branitelja-od kojih 12 Petrinjca i osam izvan grada) te 77 civila.
Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus izaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike, te zaključila kako „ u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih“.
Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ivica Horvatić poručio je organizatorici Mari Vilus neka se se ne igra s osjećajima, a ujedno je podsjetio kako je iz njenog sela Luščana bilo 107 registriranih vojnika „koji su rušili i ubijali po Petrinji“. Zamolio je gradonačelnika Darinka Dumbovića da se najavljeni festival nikako ne održi u Petrinji, nego, ako baš treba, onda u Jabukovcu.
Dopredsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će se u organizaciji njihove udruge 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti spomen ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine. – Obilježavajući prijepodne taj svjetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali“- kazao je D. Božičević.
Ošto neslaganje s namjerom SKD Prosvjeta Petrinja izrekli su također Tomica Miholjević, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja sela Strašnik, Antun Pintar, predsjednik HVIDR-a, Stjepan Kušan, predsjednik Kluba policije Petrinja iz podružnice SMŽ, Mirko Putrić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran 1941.-1945. te osobito dragovoljac Ivo Vranić koji je prozvao „domaće izdajnike i zatražio zabranu četnikovanja, kazati Vladi RH i Miloradu Pupovcu–dosta je toga, jer ojkaju oni koji su pucali po nama“.
Filip Matanović, otac poginulog Predraga Matanovića, zatražio je što hitnije očitovanje gradonačelnika Darinka Dumbovića i protiv provokacije i maltretiranja adekvatnu odluku Gradskog vijeća Petrinje.
Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović na tiskovnoj je više puta ponovio kako sve udruge za festival ojkača predlažu domove u Jabukovcu ili Blinji, izvjestio da je organizatorica Mara Vilus pozvana na ovu konferenciju, ali se nije odazvala i da se predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine ograđuje od namjere SKD Prosvjeta. Očekuje od gradonačelnika da donese odluku o mjestu održavanja festivala, a bude li organiziran u Petrinji, Koordinacija će poduzeti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi
U posebnoj izjavi za medije D. Dumbović je rekao kako će, ako treba, sami hrvatski branitelji u Jabukovcu ili Blinji osiguravati održavanje festivala. – Konstantno se provlači teza o ugrozi pripadnika srpske nacionalne manjine na području Petrinje i Hrvatske od nekih imaginarnih ustaša ili neprijatelja. Pokazalo  se da je svih ovih godina područje Grada Petrinje proglašeno jednim od najsigurnijih u Republici Hrvatskoj, jer nije zabilježen niti jedan međunacionalni incident, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili: ako mislite da niste sigurni, kako su pisali na svojim bezbrojnim portalima izvan Petrinje, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, koliko treba ratnih veterana i čuvat ćemo ih. Ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati- zaključio je Darko Dumbović.

Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

4 COMMENTS

  1. Baš me zanima kako je moguće bez velikih tiskovnih i medijskih prioćenja u Istri zabraniti Thompsonu nastup a u Petrinji nije moguć ili uopće ojkanje na cijeloj Zupaniji a posebno od ojkanja stradaloj Banovini.

  2. […] U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma u Petrinji u srijedu je održana press konferencija predstavnika svih braniteljskih udruga iz ovoga grada na kojoj su se usprotivili najavljenom 3. festivala ojkača, koji bi se trebao održati u istoj zgradi 25. kolovoza u organizaciji petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb, piše PS-portal. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here