Još davno je dokazano kako rock sastavi rade najbolje balade. Čak bolje od onih koji cijelu karijeru provedu radeći isključivo na izvedbama ljubavnih pjesama. Kada sagledamo starije domaće rock grupe, te ujedno pomislimo na takve izvedbe, nerijetko nam na pamet padnu bendovi kao što su Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Crvena Jabuka, Jura Stublić i Film, Đavoli, itd.

Od novijih rock bendova mogli bismo izdvojiti pojedine i ima lijepih balada, međutim meni u uhu počiva pjesma „Lađe“ dubrovačkog sastava Atlantida. Nešto je teško u toj pjesmi, nešto što može umiriti i potaknuti tiho, sjetno uživanje.

Zanimljivo je da se Atlantida oformila još 1989. godine u Dubrovniku. Prvi album „Eyes of Reality“ izdali su 1994. godine za diskografsku kuću Euroton. U drugoj fazi stvaralaštva Atlantida koristi etno zvukove kao nadopunu, te 1999. objavljuje EP „Sami u kamenu“. Godinu kasnije bend privremeno prestaje s radom, a zatim se ponovno okuplja i pod etiketom Croatia Recordsa objavljuje album „Premalo za san“ (2016.).

I tu se pojavljuje ta divna balada „Lađe“ u čijem video spotu glumi prelijepa Dubrovčanka Barbara Horvat. Tekst i glazba su hrana za dušu, a s obzirom na to da ova Atlantida još uvijek nije potonula na dno mora, prisjetimo se ove divne balade i pričekajmo neke nove dubrovačke ljubavne pjesme.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here