Kada muškarca pogodi kriza srednjih godina, događaju se nevjerojatne stvari. Čini se kako hormoni ponovno počinju divljati i kako razum nestaje poput kapljice kiše na vrućem asfaltu. Barem se s takvim problemima susreo glumac Kevin Spacey u filmu „American Beauty“ iz 1999. godine. Njegov blagi teleći pogled, kada ugleda Angelu (Mena Suvari), govori više od stotinu riječi, mada se tome ne treba pretjerano čuditi jer je Mena doista prava ljepotica.

Ali ipak, da li je moguće da se odrastao muškarac bezglavo zaljubi u vršnjakinju vlastite kćeri? Ljubav doista nema granica, međutim ukoliko muškarac pomisli kako bi djevojci mogao biti otac, ne bi li ta činjenica trebala barem malo povratiti razum i pokoriti divlje hormone koji vladaju umom i tijelom? Zamislite, u vaš dom s vašom kćerkom dolazi predivna mlada žena koja sjedi u školskoj klupi s vašim djetetom. Njezina ljepota vas najednom poremeti, međutim u idućem trenutku ste svjesni tko je ona i koliko ima godina, te da ste vi u njenim očima vjerojatno samo jedan obični starac. Nije li to dovoljno da se saberete? Ili je romansa ipak moguća, bez obzira na to što zapravo donosi razdor u obitelj koju ste gradili barem dva desetljeća? Srce ili razum, pitanje je sad!?

Film „Vrtlog života“ je doista zanimljiv proizvod američke kinematografije. Akademici i filmski stručnjaci su ga opisali kao satiru o američkoj srednjoj klasi i njezinom poimanju ljepote i osobnog zadovoljstva. Pojedine analize filma upućuju na to da se ekranizacija bavi temama romantične i roditeljske ljubavi, seksualnosti, ljepote, materijalizma, slobode i iskupljenja. Priznanja su brojna; pet nagrada Oscar: za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Spacey), najbolji originalni scenarij i najbolju fotografiju, zatim šest nagrada BAFTA, dok je časopis Empire „Vrtlog života“ postavio na 96. mjesto “najvećih filmova svih vremena” nakon što je proveo anketu među deset tisuća čitatelja, 150 filmaša i 50 filmskih kritičara. Godine 2013. Ceh scenarista Amerike postavio je scenarij filma na 38. mjesto na svojoj listi od stotinu i jednog najboljeg scenarija ikada.

Ukoliko niste, pogledajte ovaj film, a ukoliko vas još uvijek nije napala kriza srednjih godina; dobro se pripremite i dočekajte svoje srednje godine s pojačanom dozom razuma, jer zapravo istina je da kod muškaraca opada testosteron, dolazi do psiholoških promjena, bojazni za vlastitu spolnu moć, a seks pobjeđuje krizu. Gospodo, čuvajte se drugog puberteta!

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here