Marina Hadžić Kušan predsjednica petrinjske udruge “Humanika”- centra za poboljšanje kvalitete života i razvoja ljudskih vrijednosti, “uvalila” mi je u ruke zeleni papir na kojem su nabrojani recepti jela čudnih imena koje je rijetko to danas čuo, još manje probao. Čitam veliki popis :Ružice s ajvarom, Saće s medvjeđim lukom, Bučine kiflice, Ljute poderane gaće, Žličnjaci s mahunama, Bazlamača muffini, Kukuruzna pogača, Prga (petrinjski namaz od graha), Kuglofići s aronijom, Pohane šljive, Kupski valovi, Štrudl od tikvica, Limunski kruh, Griz kuglof od jabuka. Stvarno vrlo zanimljivo.

Za pogled mi je zapeo naziv jela: Ljute poderane gaće . Nikad čuo, još manje probao, a evo o čemu se radi: Tijesto od pšeničnog brašna, kiselog vrhnja s pecivnim prahom obogati se usitnjenom svježom i mljevenom ljutom paprikom, razvalja se i reže u kvadrate kojima se zareže rupa na sredini. Poderane gaće prže se u dubokom ulju.

Sva ta jela koja bi se vjerojatno svidjela i kuharu PS portala Mariu Lovrekoviću Lovri su bila poslužena i ponuđena na besplatnu probu i kušanje u Zelenoj kući (nekadašnjoj Bešlićevoj cvjećarnici) na početku Turkulinove ulice. Uz ovu bogatu trpezu, ponuđeni su i zdravi napitci  od sezonskog voća – šljiva, aronije, lubenica i metvice. Tko god da je prošao pločnikom pored Zelene kuće mogao se bespaltno najesti i napiti nečega što vjerojatno nije nikada probao u životu. Tako sam bio svjedok ulaska mnogih građana koji su zanimanjem razgledavali, među njima je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u pratnji supruge, a poslije probe i konzumacije hrane i pića, odobravajući klimali glavama – dali su potvrdan odgovor da je ova probna akcija nazvana Petrinjski Zeleni utorak u Zelenoj kući u potpunosti uspjela.  Svi ovi recepti su inspirirani zapisima djedova i baka i građe koju je u svojoj knjizi “Spomenar” zapisao povjesničar Ivan Rizmaul.

U suradnji sa Zelenom kućom, udruga Humanika namjerava održati još  „zelenih utoraka“ koje planiraju održati kroz projekt „Petrinjski tanjur zdravlja“.Ako ste u prilici i vidiite da se u Zelenoj kući nude jela po tradicionalnimm starim recepturama našeg kraja, svakako zastanite i probajte.

M.Šantek

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here