U sisačko biskupijsko marijansko svetište Majke naših stradanja u Gori, na današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo, po pučki Veliku Gospu, slilo se mnoštvo vjernika. Puno ih je pristiglo pješice, tradicionalnim ranojutarnjim hodočašćem državnom cestom broj 37. Sisak- Petrinja-Glina. Osobito je bila opterećena dionica Petrinja -Gora i Glina-Gora, kojima se kretalo više stotina vjernika. Iz Petrinje su molitvom iz župne crkve sv.Lovre krenuli u 7.00 sati i na odredište dopješačili prije 10.00 sati, a dva sata duži put imali su putnici od crkve sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu ( uz vodstvo tamošnjeg upravitelja, našeg Petrinjca, Marijana Štingla) i usputno prilaženje hodočasnika u Glini i ostalim mjestima.
Među ranojutarnjim i prijepodnevnim hodačima (potom i na blagdanskoj misi) nalazili su se gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović, a uz Glinjane sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.
Podosta Petrinjaca guralo je bicikle, kojima su se poslije vratili kućama, najmlađi su se vozili u kolicama, očevi nosili sinove na ramenima, a nadomak Gora mladima je dobro mjesto okrepe poslužio izvor pitke vode Curak. Cijelim putem od Petrinje do Gora, na kraju hodočasničke kolone gegao se i mali crni mješanac, kasnije se muvao po župnom dvorištu i tko zna gdje je i kako završila njegova današnja srijeda.
Svečanu misu u svetištu na otvorenom predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić ( o tome izvješćuje naša Katica Gašljević-Tomić), a u našoj foto-galeriji su detalji s DC37, uoči početka crkvene svečanosti i ambijent u središtu Gora koji je slijedio za objed i okrjepu velikog broja hodočasnika.
Ovo popodneve u tijeku je pučko veselje, a slavit će se i nakon večernje svete mise
Tekst i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here