16. kolovoz je spomen dan svetog Roka, katoličkog hodočasnika, dobrotvora, zaštitnika od gube, kuge i kolere, nebeskog zagovornika brojnih mjesta i gradova u svijetu i nas, gdje njegovo ime nosi i najduži tunel u Hrvatskoj ( 5.679 metara).
U Petrinji mu je posvećeno najstarije groblje. Na Rokovom brdu iznad Majdanaca, kapelica iz 1734.godine, obnovljena 1823., spomenik kulture A kategorije, tijekom okupacije u Domovinskom ratu minirana je u proljeće 1992. a na njenim temeljima sada se gradi nova crkvica istog izgleda i dimenzija. U tijeku je podizanje zvonika, a na gradilištu s metalnim skelama, danas popodne proslavljeno je Rokovo. Na budućem ulazu u crkvicu svetu misu vodio je i o životu i zaslugama sv. Roka propovijedao župnik sv. Lovre, prečasni Josip Samaržija, uz trajnog đakona Vjekoslava Uvalića.
O podizanju novog sv. Roka skrbi Odbor za izgradnju sakralnih objekata župe sv. Lovre, čiji su članovi nazočili proslavi današnjeg zaštitnika, a projektant obnove Davor Salopek spominje kako se nova kapelica podiže po tzv. faksimilnoj rekonstrukciji srušene, pa je „neprijatelju trud bio uzaludan“. I župnik J. Samaržija vjeruje kako će se ove godine dovršiti toranj i pokriti krovište svetišta. (A.P.)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here