Tomi Brodarcu, 68.godišnjem umirovljeniku, bivšem soboslikaru u prijeratnom ZUC-u u Capragu, tijekom tjedna uhodani su prijepodnevni boravci: utorkom Petrinja, srijedom Glina, četvrtkom Sisak, petkom Sunja i subotom (opet) Petrinja. U tim mjestima tada su redoviti tjedni sajmovi, a na njima je redoviti prodavač raznog polovnog alata, rabljene poljoopreme i sličnih metalno-drvenih-plastičnih-staklenih-kožnih i inih predmeta. Još dodatno izlaže, prodaje, kupuje i razmjenjuje savjete o višestrukom hobiju – sakupljanju poštanskih maraka, razglednica, privjesaka, kemijskih olovaka…
– Ovime se bavim zadnje dvije-tri godine, a počeo filatelijom, jer sam od prijatelja dobio poveću kolekciju maraka zemalja iz cijelog svijeta i raznih razdoblja sadašnjih država s prostora nekadašnje Jugoslavije. Imam 10.000 maraka i 3000 značaka, koje više nisu popularne kao tijekom predratne Jugoslavije. Posjedujem 2000 razglednica i 1000 olovaka s natpisom, jer me samo takve zanimaju – na gradskoj tržnici u Petrinji rezerviranoj za rabljenu robu priča nam sugovornik iz Novog Pračna. Za sajmovanja na ovakvim mjestima popunjava svoje kolekcije, ali i širi krug prijatelja i poznanika, počesto onih sa sličnim hobijem.
Od PS portala.eu za uspomenu i popunu njegove kolekcije, Tomi Brodarcu darovali smo kemijsku olovku s kojom su na licu mjesta napravljene press zabilješke za ovu priču o običnim ljudima s nesvakidašnjim hobijima.
I još malo poduke doznate na internetu: sakupljanje poštanskih maraka ili filatelija traje od tiskanja prvog primjerka 6. svibnja 1840. godine u Velikoj Britaniji, značke, s ordenjem (osobito popularno u nekadašnjem Istoku Europe) svrstavaju se u numizmatiku, a razglednice u kolekcionarstvo i njihovo proučavanje i sakupljanje zove se deltiologija. U SAD-u je „razgledničarstvo“ po broju kolekcionara treći hobi, nakon numizmatike i filatelije.
Tomo Brodarac istovremeno objedinjuje sva tri masovna hobija ( i još kemijske olovke). Ako ste slično zainteresirani, javite mu se utorkom i subotom na buvljaku petrinjskog placa, ali i u Sisku, Glini, Sunji…
Riječi i slike: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here