Mjesec kolovoz je tradicionalno vrijeme odlazaka dosadašnjih i dolazaka novih upravitelja katoličkih župa. Na području Grada Petrinje samo je jedna promjena: odlukom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića razriješen je službe Josip Karas, župnik crkve Preobraženja Gospodnjeg i daje se na raspolaganje Ravnateljstvu za hrvatsku inozemnu pastvu za HKM u Bielefeldu/Njemačka. Damir Ceković razrješuje se službe upravitelja župa sv. Mihaela u Prelošćici, sv. Nikole biskupa u Gušću i sv. Roka u Kratečkom i imenuje upraviteljem župe Preobraženja Gospodnjega u Petrinji. Mladomisnik Hrvoje Zovko imenuje se župnim vikarom u župi sv. Lovre u Petrinji.
U najnovijoj gradskoj župi za 4000 vjernika iz predjela Slatine, Kolonije, Češkog Sela-Sisačke ceste i okolnih ulica, Nove Drenčine i Mošćenice, danas je unutar nove crkve u izgradnji na Slatini zadnju misu pred odlazak za voditelja katoličke misije u Njemačkoj služio vlč. J. Karas. Ovdje je, doslovno na livadu, došao 26. kolovoza 2012. s velikom duhovnom zadaćom okupljanja vjernika, a jednako i obvezom izgradnje novog svetišta, koje je nakon šest godina vrlo dobro vidljivo u tome rubnom predjelu Petrinje.
Opraštajući se od svojih župljana, J. Karas je ukratko naveo najvažnije nadnevke, događaje i zbivanja iz proteklih šest godina, a u propovijedi ih pozvao da žive u vjeri, šire je, dolaze na mise i aktivno sudjeluju u župnom životu.
Biranim riječima, s puno emocija, od dosadašnjeg duhovnika i omiljenog župnika oprostili su se, u ime djece i mladeži Lucija Šalić, župskog vijeća Željka Žugaj, petrinjskog dekanata trajni đakon Vjekoslav Uvalić i osobno Mošćeničanin Josip Lovreković. Za uspomenu na njihovu vjersku zajednicu, darovani su mu komplet prijenosnog oltara, a još pojedinačno kalež, plitice, ciborij i ampule za vino i vodu, te ručni sat, a poklon Policijske postaje Petrinje uručio je zapovjednik Miroslav Tonec.
Odlukom biskupa Vlade Košića ova nova župa, u spomen na oslobođenje Petrinje na Preobraženje Gospodnje 6. kolovoza 1995., osnovana je u kolovozu 2011., prvu godinu vodio je župnik sv. Lovre Josip Samaržija, a od kolovoza 2012. preuzeo Josip Karas, tada premješten iz Donje Jelenske. Zaređen je 2000. godine i od sada će kao predstavnik Sisačke biskupije skrbiti o duhovnosti Hrvata u misiji u Bielefeldu.
Na zadnjoj misi u crkvi na Slatini danas je krstio petomjesečnog Mateja, prvo dijete Dragana i Kristine Krtić iz Mošćenice, a već iduće nedjelje nastupnu misu u ovoj će župi služiti novoimenovani upravitelj Damir Ceković, rodom iz Odre kraj Siska.
Ovaj tjedan slijedi i oproštaj od Petrinje časne sestre Vesne Lagetar, predstojnice samostana Kćeri Božje ljubavi, koja odlazi u Kastav, nakon boravka i života u Petrinji od 2001. godine. Sve to vrijeme kao vjeroučiteljica u OŠ Dragutina Tadijanovića vodila je više naraštaja osnovaca na državna natjecanja iz vjeronauka, a bila je inicijatorica, dugogodišnja organizatorica i voditeljica višednevnih pješačkih zavjetnih hodnji mladeži cijele Petrinje na ljetno hodočašće u Marijansko svetište Majke Božje Bistričke.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here