Nogomet je prava stvar

Mi smo savršeni par..

Tako je pjevao Džoni Štulić u pjesmi I nikom nije lepše neg’ je nam , iz zagrebačke Azre na remek djelu, albumu zvanom Filigranski pločnici iz 1982.

A nogomet je  nedavno doista zaludio cijeli svijet, a pogotovo Hrvate čija je repka ostvarila nezamisliv i neprocjenjiv sportski uspjeh  – došla je kući sa srebrom oko vrata sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Narod se radovao danima, zaboravio na državne i lokalne političare i probleme, a onda se vratio u realnost. Ali pustimo to za neku drugu priču.

Nogomet se uvijek igrao i u mikro sredinama iz kojih su stasali brojni nogometaši koji su s obzirom na tako mali broj stanovnika koliko Hrvatska ima, napravili čuda u tom sportu u svjetskim razmjerima. I Petrinjci imaju svoje nogometne, lokalne legende, a sasvim slučajno, prekopavajući foto arhivu, naišli smo na zanimljiv materijal.

Vrijeme radnje je proljeće, svibanj 2003. Mjesto radnje je poznati petrinjski kafić Concorde ispred kojeg je zasvirala grupa Odiseja, a povod okupljanja nogometaša ne znamo. Jedno je sigurno – legendarni petrinsjki nogometap i trener (danas pokojni) Damir Greiner – Rizo, dodjeljuje dres NK Veterani Mladost Damiru Gršiću. Tu su i mnogi poznati petrinjski nogometaši, a fešta se odvijala uz pjesmu i dobro raspoloženje duboko u noć.

Jedini je “problemčić” što je od te noći proletjelo 15 godina i nažalost, neki ljudi nisu više na ovom svijetu, a neki su završili nogometne karijere.

Ali znate kako kažu – fotka govori tisuću riječi, a ima i izreka da je nogomet prava stvar – kad te trenira Rizo.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here