Tužan prizor dogodio se ovog jutra, 23. kolovoza 2018. Pored spomen ploče na mjestu pogibije pirotehničara Marina Beretina, dugo je i bez riječi stajala njegova majka koja je uz pokojnikovu suprugu i sina stigla sa sinjeg mora na početak ove velike šume koju su stari Petrinjci zvali “velika šuma” i “pluća Petrinje”, a zanimljiv je podatak da su gradonačelnici u to doba znali puno bolje gospodariti i upravljati gradom nego ovi danas – prije više od sto godina, upravo ova vodovodna mreža koja se ovih godina mijenja je napravljena novcem od prodaje drveta iz Kotar šume, a ne nekakvim moljakanjem današnje EU.

Ali ova nekad prelijepa šuma je već 27 godina zagađena produktom ljudske umobolije – svim vrstama nagaznih i poteznih mina – ne zna im se broj. Od završetka Domovinskog rata, znači već pune 23 godine pirotehničari “čiste” ovu šumu i velik dio je napokon oslobođen od mina. Čak 17 ljudi je smrtno stradalo od zaostalih mina, a jedan od njih je i Marin Beretin – pirotehničar koji je na današnji dan prije 9 godina na radnom mjestu smrtno nastradao od mine. Na tom mjestu na samom početku Kotar šume do kojeg dođete kad s ceste Petrinja – Sisak skrenete udesno u naselje Kolonija, i ravna cesta će vas dovesti do zadnjih kuća i rampe, a nakon dvadesetak metara, šumski put vodi ulijevo na mali, okrčeni šumski plato, gdje je okružena, borovom, hrastovom šumom i drvetom jedne velike breze postavljena crna mramorna ploča pored koje uvijek gore lampioni i postavljeno je cvijeće.

Marin Beretin je imao samo 34 godine kad je poginuo. Rodom je iz mjesta Murvica pored Zadra, a tog zlokobnog 23.kolovoza 2009. stigao je poziv u redakciju Večernjaka gdje sam tada radio da se u Kotar šumi dogodila velika tragedija. Sve medijske kuće su poslale svoje novinare i kamermane i svi smo bili svjedoci tužnog prizora. Pirotehnničari tvrtke Heksogen  su plakali, na mjestu događaja bila je policija, hittna pomoć, postavljene obilježavajuće trake upozorenja, stanovnici Kolonije koji su u velikom broju došli vidjeti što se dogodilo…….

Danas, kao i svake godine na ovaj dan Marinova obitelj, prijatelji i kolege pirotehničari obiđu mjesto njegovog stradanja i zapale svijeće. I Grad Petrinja šalje svoje predstavnike, tako da je danas petrinjska dogradonačelnica Viktorija Kaleb položila vijenac i zapalila svijeću, dok je kratku molitvu vodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

I Grad Petrinja se ovog pirotehničara zauvijek sjeća jer, odmah, vrlo blizu mjesta pogibije, prva ulica naselja Kolonija se zove ulica Marina Beretina.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here