Iz SKD „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja, stiglo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Predmet: Informacija o procjeni stanja u gradu Petrinji prije održavanja
“3. Festivala ojkače u Petrinji 2018.”, koji organizira SKD „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja, za područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjeverozapadne BiH. zbog koje odgađamo održavanje u subotu, 25.8.2018. godine, za
drugi, novi termin i to početkom 11 mjeseca 2018. godine

Zahvaljujući velikom entuzijazmu i ljubavi za očuvanjem tradicije i običaja srpskog naroda na prostorima Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjeverozapadne Bosne – Potkozarja i navedenim stručnim istraživanjima etnomuzikologa iz Republike Srbije, u većini potomaka ovih naših krajiških područja, rodila se ideja rađanja organizacije Festivala OJKAČE u Petrinji, za čiju realizaciju su poticajna financijska sredstva omogućili: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Centr za etnomuzikološke delatnosti iz Beograda, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grad Petrinja i SMŽ; a organizatori su SKD „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja. Do sada su organizirana dva Festivala i to 2015. i 2016.godine U 2017. godini Festival nije održan.

2 sata prije održavanja 1. Festivala, Koordinacija udruga proisteklih i domovinskog rata Petrinje, protestirali su kod tadašnje zamjenice gradonačelnika, Svjetlane Lazić, da otkažemo šetnju kroz park, da se ne pojavljujemo u povorci. Za vrijeme priprema i održavanja prva dva Festivala organizatori i izvođači programa, doživljavali su niz prijetnji, kao i pritisaka na izvođače i javnost tko i kada smije odnosno ne smije pjevati; to su provokacije, vrijeđanja, pokušaj omalovažavanja, ružnih psovki upućenih izvođačima, zastrašivanja, ometanja izvođenja programa, čak i uništavanja imovine izvođača, tj, kamenovanje i razbijanje automobila učesnika na 2. Festivalu iz BiH. Policiju taj učesnik nije obavještavao zbog straha, nastalu štetu sam je snosio.

Na 1. Festivalu ojkače učestvovalo je 20 učesnika; pjevačkih, folklornih i muzičkih grupa. Već na 2. Festivalu, broj grupa i izvođača se smanjuje na 15, ne dolaze 2 grupe iz BiH, 2 grupe iz R.Srbije, i odustaje 1 KUD u kojem je bila dječja folklorna sekcija, za revijalni dio; zbog provokacija i dešavanja prije i na samoj manifestaciji koja se odvijala u POU Hrvatskom domu.

Za 3. Festival ojkače od prijavljenih 13 grupa, odmah nakon prvih provokacija i prijetnji, otkazuju 2 grupe iz R. Srbije, a do današnjeg dana otkazuje dolazak još 10 grupa iz BiH i RH, zbog čega smo primorani odgoditi održavanje 3. Festivala ojkače u Petrinji, u subotu 25.8.2018. godine za drugi, novi termin i to početkom 11 mjeseca 2018. godine.

Moji članovi i ja u subotu 18. i nedjelju 19. 8. 2018. obišli smo sva naša sela, postavljali plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice. U velikoj većini ljudi su uplašeni i ne usude se doći u Petrinju na 3. Festival ojkače, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je 3. Festival ojkače u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata i i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje.

Naša procjena stanja je da smo zbog svih tih događanja primorani odgoditi održavanje , 3. Festivala ojkače u Petrinji 2018., u subotu 25.8.2018. godine, za drugi, novi termin i to početkom 11 mjeseca 2018. godine, zbog svih nastalih i neriješenih problema, za koje smatramo da će se do tada po nas uspješno ispraviti i stanje u Gradu Petrinji poboljšati.

U Petrinji, 24. 8. 2018. godine
Predsjednica
Organicazionog odbora
Mara Vilus

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here