Kao gradonačelnik i Petrinjac, kao hrvatski branitelj, koji sam i u svojoj obitelji izgubio bliskog člana, nastojim biti realan i objektivan, kad se tiče situacije na području Grada i šire.

Svjestan sam da je poljuljano povjerenje najteže vratiti i treba ga graditi iz dana u dan.

Petrinja je uvijek bila multinacionalni i multikulturalni grad, bez obzira na velike ratne traume iz Domovinskog rata.

Uvijek smo se ponosili svojom kulturom, tradicijom, običajima, ali smo nastojali da i naši sugrađani drže do svojih običaja i kulture.

Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima.

Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost…za mene je to veliki korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda.

Mislim da je propuštena prilika za daljnju pomirbu i jačanje poljuljanog povjerenja.

Razumijem branitelje, obitelji poginulih i stradalih jer i sam dolazim iz obitelji u kojoj je smrt 19godišnjeg hrvatskog branitelja ostavila veliku prazninu i tugu…

Branitelji su skupina koja je sigurno povrijeđena i svoje osjećaje ispoljavaju, a ja ću uvijek stati iza toga da hrvatskim braniteljima nitko ne može oduzeti njihova prava, ali i nikome drugome tko čuva svoje vrijednosti, kulturu i tradiciju.

Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti.

Što dalje?

Mislim da ne smijemo posustati i ostati obeshrabreni ovom situacijom…moramo nastaviti graditi suživot, dobre međuljudske odnose i toleranciju jer tome nas uči i crkva. Papa je svojom jasnom porukom rekao kako „svaki dan treba biti korak prema miru i zajedništvu,,.

Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje… Ponekad je to teško, ali i mi moramo to činiti u našem gradu, ako ne zbog sebe, onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje!

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here