Kao što je posljednjih dana i najavljeno, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uskoro bi trebao dobiti spomenik u Zagrebu (posljednji je otkriven prije 15 dana u Tomislavgradu i 2o je po redu), a postoje i dvije spomen ploče u Korčuli i Plaškom. Tom popisu se danas pridružila i Petrinja.

Naime, na inicijativu Udruge veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, na samom uglu Trga dr. Franje Tuđmana (na zgradi u kojoj se nalazi Turistička zajednica Grada Petrinje) jutros je svečano otkrivena spomen ploča  s likom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u sjećanje na njegov posjet Petrinji 25. kolovoza 1991. godine. Spomen je to na dan kad je u jutarnjim satima od strane agresora napadnuta policijska postaja u Petrinji. Iako je sigurnosni savjet bio da se ne dolazi u to područje radi velike razine opasnosti, predsjednik je u odori vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, u pratnji tadašnjeg ministra obrane i drugih dužnosnika došao u Petrinju. Obišao je napadnutu postaju, ali i branitelje u opkoljenim mjestima Pecki i Cepeliš te Hrvatskoj Kostajnici i Sisku.

Uz zvuke Gradske limene glazbe Petrinja i pjesmu članova MVA “Petrinjski slavulji”, ploču je svečano otkrio župan SMŽ Ivo Žinić, a uz građane su ovom svečanom činu prisustvovali Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane,  Miodrag Demo, voditelj Ureda za branitelje Grada Zagreba i izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, Magdalena Komes, predsjednica Gradskog vijeća te Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačenika Grada Petrinje, a spomen-ploču je blagoslovio  trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here