U jednoj od stambenih zgrada najveće petrinjske spavaonice – naselja Sajmište, u stanu na prvom katu često je upaljeno jedno računalo na kojem Neven Lasić, mnogim Petrinjcima znan po nadimku Fikus, igra šah – tu prastaru igru koju su zaigrali kao djeca valjda svi rođeni u prošlom stoljeću, u vremenu prije navale video igara nezamislivih mogućnosti i raznog sadržaja prema kojima je šah, nažalost, za mnoge klince vrlo dosadna stvar, a Fikus je od kad su se pojavili u Hrvata prvi priključci interneta zaigrao šah i protiv računala i živih protivnika na mreži. Kad sam dobio informaciju da će jedan od najpoznatijih i najboljih šahista svih vremena – Garry Kasparov posjetiti Sisak i zaigrati simultanku s puno protivnika, nazvao sam Fikusa za njegovo mišljenje. On reče da je to jako dobra stvar za šah, upoznat je sa Kasparovim šahovskim znanjem i dostignućima i kaže da je ta legenda veliki prijatelj Hrvatske i da možda uspije animirati više djece da se posvete šahu.

Garry Kasparov je došao u Sisak povodom proslave 110. godišnjice Šahovskog kluba Sisak, a uz ljude iz tog sisačkog kluba ugostili su ga predsjednik Šahovskog saveza Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević, te sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček , dok su za pitanja tijekom cijele simultanke bili dostupni velemajstor Zlatko Klarić predstavnik Kasparova u Hrvatskoj, međunarodni majstor Goran Antunac, predsjednik Šahovskog društva Sisak i FIDE majstor Milan Brigljević, tajnik kluba.

Kasparov je sa Zlatkom Klarićem osnovao šahovsku zakladu Kasparov chess Adriatic fundaciju sa ciljem da Hrvatska bude centar šaha i razvoja šaha u ovoj regiji, pa su tako krenuli sa šahovskom akademijom po školama diljem Hrvatske, a uskoro će i mali Siščani, a zatim i svi iz županije moći besplatno  koristiti najbolji program za učenje šaha, šah uz školu, a zanimljivost je da će na terenima ŠRC-a, Siščani moći igrati šah s jednim zanimljivijim figurama koji predstavljaju Kelte i Rimljane.

Ovaj spektakl se trebao održati pod otvorenim nebom na šetnici pored Kupe, ali je zbog loših vremenskih uvjeta prebačen u OŠ 22. lipanj, što je šteta, jer sasvim sigurno bi stotine šetača zasigurno zastalo pored šahovske legende. A oni “sretnici” koji su zaigrali protiv Kasparova su vjerojatno imali osjećaj kao kad bi Jimmy Page iz slavnih Led zeppelina došao zasvirati gitaru sa sisačkim sviračima tog instrumenta, pogotovo kad se uzme podatak da je Kasparov odigrao bezbroj šahovskih partija i da je posljednji put u simultanki izgubio davne 2001.

I tako je za stol ispred šahovske ploče sjelo 16 ljudi: šahistice Šahovskog društva Sisak, jedan mladi šahist, novinari, ugledni građani grada Siska i županije, branitelji, župnik iz Petrinje Josip Samarđija, mladi dobitnik svemirskog oskara Luka Strižić, dogradonačelnik Marko Krička i Gordan Kožulj.

Kasparov je skinuo sako, rukovao se sa svakim protivnikom i sve ih pobijedio. Posljednji se “predao” petrinjski župnik Josip Samaržija, a nakon simultanke i obećanja da će ponovo doći u Sisak, Kasparov je rekao da su mu par djevojaka iz šahovkog kluba Sisak pružile jak otpor. Nisu ga mogle pobijediti, ali su ga natjerale da misli i jako ih je pohvalio.

Sjajna šahovska priča se doista dogodila u tom Sisku gradu.

M.Šantek

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here