Sibić je selo udaljeno desetak minuta vožnje od Petrinje prema Glini .U selu Gora skreće se  na vijugavu cestu koja vodi ravno u naše selo. U Sibiću danas živi oko sedamdesetak mještana te je jedno od manjih na području Petrinje.

Kako u selu nedostaje  mnogo toga nekolicina mještana je početkom 2017. godine osnovala Zavičajno – braniteljsku udruga Sibić čije djelovanje je prvenstveno usmjereno na očuvanje uspomene na žrtve Domovinskog rata, ruralni razvoj te obnovu i izgradnju društvenih sadržaja u selu.

Udruga je aktivno krenula u pisanje projekata i prikupljanje donacija te su već nakon nešto više od godinu dana vidljivi prvi rezultati u selu .

Ovo ljeto je bilo iznimno aktivno kod nas .

Kako u selu ne postoji niti jedan društveni objekt krenuli smo od uređenja našeg seoskog igrališta.

Zapušteno nogometno igralište je očišćeno te su zahvaljujući donaciji tvrtke SMIT COMMERCE  i gđe Gordane Meglaj napravljeni nogometni golovi i kupljene mreže.

Donacijom pilane NIL-Ž d.o.o  te gosp. Nevena Žužića i gđe. Ivane Žužić napravljena je pozornica na igralištu te je postavljen jarbol sa zastavom.

Uz pomoć donacije Uniqa osiguranja  uspjeli smo izgraditi manje dječje igralište te smo postavili ljuljačke , tobogan sa pješčanikom i penjalicom što je izazvalo ogromno oduševljenje među djecom.

Kako je u selu nekoliko aktivnih poljoprivrednih gospodarstava veliki problem prilikom obrade zemlje predstavljaju zapuštene nerazvrstane ceste koje trebaju hitnu sanaciju.

Ove godine uspjeli smo i tu napraviti određeni iskorak te smo popravili i nasuli kamenom dio takve ceste. Niti ova akcija ne bi bila moguća bez pomoći i donacija dobrih ljudi pa se tako ovom prilikom želimo posebno zahvaliti županiji Sisačko-moslavačkoj te županu Ivi Žiniću, Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću te gradskom Komunalcu i gospodinu Vladi Lovrekoviću. Takodjer zahvaljujemo na donacijama u kamenu koje su nam donirali kamenolom Schwarzel d.o.o. Glina, gđi. Grozdani Robinić  te kamenolomu Međuraće ,gosp. Miroslavu Nadaždiju.

Zahvala i vrijednim članovima udruge koji su sudjelovali u realizaciji ovih projekata (Josipu i Nikoli Likeviću,Marjanu Likeviću, Stjepanu i Zlatku Trsoglavcu, Miroslavu Penteku,  Robertu Horvatu i drugima) na čelu sa predsjednikom Borisom Dražetićem bez kojih ovo ne bi bilo moguće, a ujedno pozivamo i ostale mještane da nam se pridruže.

Dakako ovo je tek početak djelovanja udruge te se nadamo da ćemo s vremenom biti spremni i za veće projekte. Mnogo toga nedostaje u selu pa nam predstoji još puno posla.

Najveći problem članovima udruge kao i svim mještanima sela  predstavlja to što nemamo prostor u kojemu bi se mogli družiti te održavati razne aktivnosti kao nekad prije rata kada su se u našem seoskom domu odvijale brojne zabave i proslave  . Seoski dom je srušen te nije obnovljen nakon Domovinskog rata pa apeliramo na grad Petrinju da po tom pitanju poduzmu određene radnje kako bi napokon dobili svoj seoski dom.

Udruga planira  i daljnje aktivnosti na uređenju sela,seoskog igrališta i nerazvrstanih cesta , a želja nam je da se izgradi i spomen obilježje za žrtve Domovinskog rata koje su ubijene i pronađene u masovnoj grobnici u selu. Uz navedene sadržaje također bi bilo lijepo kada bi selo imalo kapelicu gdje bi se vjernici mogli okupljati – kaže Robert Horvat, tajnik Zavičajno-braniteljske udruge Sibić

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here