Iznad Petrinje, njenom zapadnom stranom proteže se brdski vijenac pun zelenila i s nekoliko pozicija s kojih se pruža pogled na grad, Sisak u daljini, a u idealnim vreenskim uvjetima vide se i dimnjaci Petrokemije, Moslavačka gora, čak i obrisi Papuka.Jedna od ulica koja teče tim putem je ulica Vinogradi koja u jednom dijelu ima mali odvojak u kojem nitko ne živi, tu postoji nekoliko vikendica, razrušenih kuća i spomenik masovne grobnice, a cijeli taj dio Petrinjci zovu Vila, po nekadašnjoj Vili Gavrilović – omiljenom izletištu prošlog stoljeća.

A na samom tom skretanju, odmah nakon dvadesetak metara, s desne strane okružena malom šumicom nalazi se mala kapelica sv. Ilije. Ovo zdanje je jako nastradalo u Domovinskom ratu, a 2009. je uz pomoć obitelji Gavrilović obnovljeno i od tada prima rijetke hodočasnike  – osim kad za vrijeme križnih puteva oko grada postane jedna od nezaobilaznih postaja. Može se reći da malo Petrinjaca zna za ovo mjesto, a još manje ih je prišlo i pogledalo kroz zaključanu ogradu po kojoj se dobrano uhvatila paučina – ovo zdanje je potpuno drugačije od apotekarskih uvjeta petrinjske crkve gdje sve blista čistoćom i sjajem.

“Što zli ruše, dobri grade” Darom obitelji Gavrilović, kapela sv. Ilije obnovljena i blagoslovljena 2009. godine – piše na pločici na zidu u unutrašnjosti kapelice. U njoj su i dva kipa i slika Ilije Gromovnika. Postoji i mali natkriveni trijem koji je savršen  prostor za prolaznike koji žele malo u miru predahnuti. Često i sam prođem pored sv. Ilije i pozdravim ga, a često primjetim i tragove hodočasnika – onih koji žele sami popričati s bogom u opuštenoj atmosferi, bez prisustva ljudi koji žele biti političari i koji furaju spiku odbojnu za neke ljude. Ovi ih očito ne žele slušati, već uz pivo i pljuge obrate se sami Bogu i kažu mu sve što ih doista muči. Bez uljepšavanja i posrednika – direktna linija uz dim i gutljaj, a onda duša možda i manje zaboli. Tko će ga znati. To znaju samo oni.

A možda su samo sjeli, popili i popušili jer im se učinilo prikladno mjesto. Kako god bilo, kažu da Bog sve vidi i voli sve ljude. Pa tako i njih.

Zabilježio usput M.Šantek

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here