Internet svijet je velik i šaren, sve nam dostupno i sve nam dopušteno pa lamentiramo i komentiramo.

S respektom prenosim vam komentar jednog gospodina koji se na fejsu imenuje kao Berizdrav Mir, a   u nekoliko točaka sažima povijest našeg prostora i karakter naših navika kao i navike naših karaktera. Evo samo kao copy-paste ;
“Jednostavno povijest našeg naroda je takva da su ljudi navikli muljat. Jer evo činjenica:
1. Bolje potroši sve nego da ti Turčin uzme harač (put u rasipništvo)
2. Bolje glumi invalida nego da Turčin uzme danak u krvi (lažne invalidske mirovine i pomoći)
3. Zajebi gazdu i ukradi gdje stigneš (Otpor na Austro Ugarsku čizmu)
4. Bolje lizat dupe gazdi, nego se pobuniti (poslušništvo, sluganstvo = uhljeb)
5. Šuti glavu dolje, kakve demonstracije (Goli otok i Josip Broz)
6. Šatoraši i plinske boce nerada do kraja života (Nepovredive povlastice Vojne Krajne)
7. Hrvatska nikad nije bila država, a i kad je bila ubila je svog kralja (Izdajstvo vladajuće kaste, prodaja svega što imamo i nemamo)
8. Jal (Dugo tisućljetna neimaština i želja za onim što se nema)
9. Velika pohlepa (čitaj točku 8.)
10. Vjera ispred razuma (U boli i patnji lakše je spomenut Boga, nego uprijet vlastitu guzicu) “
Na ovo mu je netko dodao; Bolje da susjedu crkne krava, a ja da dobijem na lutriji.
Evo takvi smo mi. Zanimljivo je na koji članak je ovo komentar – na članak u kojem Božo Petrov  proziva  –
“aktualnu vlast da laže narodu te im je poručio da, ako ne znaju što napraviti s Hrvatskom, odstupe.
Većina ga je popljuvala  uz konstataciju da je dotične dva puta doveo na vlast, a i opet bi samo ako je to uvjet da se i on dokopa fotelje, jer su “svjetonazorski isti”.

A Crobarometar za kolovoz kaže da je radom Vlade nezadovoljno 64 posto ispitanika, 71 posto smatra da vlada neće ispuniti očekivanja i isto toliko da zemlja ide u krivom smijeru.

Čini se da je većina razočarana stanjem  u državi, ali ta većina nema pojma tko im državu vodi pa i dalje uredno podržava najjaču stranku, koja je čak u blagom porastu. Kad  pročitate da za njih najviše glasuju oni s osnovnom školom /44  posto/, koji su naučili čitati i pisati, matematiku do 100, oni kojima su rekli da je HDZ stvorio Hrvatsku i poslije niti su šta čitali, čuli ili razmišljali, onda je sve jasno. Najviše glasova dobivaju u Lici i na Banovini – 54 posto,” od pamtivijeka ekonomski razvijenim regijama” , a zadnjih 25 godina upravo zaslugom najhrvatskije  stranke.

Kriteriji izbora političara koji bi trebali voditi državu, a zapravo voditi je kao veliku tvrtku s puno djelatnosti, ostali su na razini ranih devedesetih. Prvi kriterij je da “voli sve što je hrvatsko, ide u crkvu, dok svira himna drži desnicu na srcu, javno je antifašist, a privatno se i na fejsu pozdravlja velikim slovima ZDS. Te  kriterije najdržavotvornija stranka njeguje, neke javno, neke potiho i kradomice, ali “zna se”. Imaju i istaknutu državnicu poznatu po ljepoti i TV zagrljajima i poljupcima sa mladim i znojnim muškarcima koja se jako javno zalaže za antifašizam, a onda opet javno prtlja i ne zna što bi rekla u svezi NDH i Jasenovca.  

Tragedija se događa. Nije prestala s krajem rata. U svakoj tragediji ima elemenata komedije, a to je upravo glasačka struktura. Najviše glasova od najbijednijih i najjadnijih, onih koji ne mogu preživjeti bez tutorstva i pomoći države , a ista cijedi i ugnjetava pametne i sposobne, do trenutka kad magare ugine, a magarad s diplomama napusti teren koji je još uvijek  bojno polje, kontaminiran masom privilegiranh i podobnih, na račun pametnih i sposobnih. 

Tragadije obično imaju tragičan kraj, poglavito za one koji ostaju na bojnom polju, one koji opstaju samo uz tuđu pomoć, a ta nije neiscrpna i samorazumljiva. Jednostavno, kule od karata se uvijek uruše. Ali, kao što već rekoste u komentarima na moje kolumne; Istina, ali šta vrijedi kad puškoškolci ne čitaju, ne misle i ne prihvaćaju argumente. Propast je vrlo izvjesna i poželjna, jer je neizdrživo ovo mrcvarenje. Treba eutanazirati neman i početi iznova. Kako? Nemam pojma. Zapravo imam, ali se ne usudim reći. 

Pokušajmo demokratski, onako kako se izdajemo svijetu i kako glumatamo sebi. Procesi se mogu kontrolirati i usmjeravati na razne načine, ne nužno demokratske, ali konačno, njima je bitan ishod koji maksimalno  liči na demokratski. Možda možemo te neke neligitimne metode manipulacije masama razotkriti i pobijediti. 

Jebiga. Ako ne uspijemo, spremimo se za veliki; Tras. Bum.     

Sve u svemu Bljak. 

ZA PS PORTAL M STRIŽAK

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here