Ne – ne radi se o nekom nasilnom činu. Nije neki manijak oteo bager pa krenuo u rušilački pohod,a nije ni neka studentica nezadovoljna ocjenom došla se brutalno požaliti – priča je potpuno drugačija i jako pozitivna.

Naime, početkom lipnja su počeli radovi na energetskoj obnovi zgrade petrinjskog faksa – petrinjskog odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj veliki projekt ukupne je vrijednosti  3.721.213,19 kn od čega Europska unija sufinancira 60% iz Europskog fonda za regionalni razvoj što je 2.260.535,89 kn dok ostatak sredstava daje Učiteljski fakultet. Cilj projekta je zgradu sagrađenu 1962. energetski obnoviti i omogućiti bolje uvjete rada profesora i studenata – obnovit će se fasada, izolacija prema negrijanom stropu i sva stolarija.

Završetak radova je predviđen za prosinac ove godine, a sa završetkom posla zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C i značajno će se uštedjeti na grijanju – i do 50%.

Naš objektiv je uhvatio trenutak za povijest kad teški stroj razbija i zauvijek uništava nešto što je ostalo u pamćenju tisućama studentica i studenata koji su u ovoj zgradi proveli dio svojih života. Sam ulaz u zgradu faksa, one stepenice na kojima se sjedilo, nekada pušilo, razgovaralo, nervozno iščekivalo trenutak ispita, slavilo se poslije položenog ispita i na kraju studiranja se ispod ploče fakulteta fotografiralo s roditeljima i prijateljima za povijest je zauvijek nestalo.

Ali dolazi nešto potpuno novo. Krug se zatvori, a novi otvori.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here