Besplatni udžbenici

Besplatni udžbenici za petrinjsku djecu rezultat su suradnje i prijateljstva gradova Petrinje i Zagreba i  gradonačelnika Bandića i Dumbovića

Grad Zagreb, sukladno Povelji o suradnji i prijateljstvu s Gradom Petrinjom, za besplatne udžbenike za petrinjske osnovne škole osigurao je sredstva u iznosu 921.618,83 kn. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, sa svojim suradnicima, među kojima je i Miodrag Demo, voditelj Ureda za branitelje u Gradu Zagrebu, te Darinkom Dumbovićem, gradonačelnikom Grada Petrinje i zamjenikom gradonačelnika Branimirom Bešlićem posjetio je danas Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića koja je već zaprimila udžbenike od Grada Zagreba. Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je ovo jedna mala gesta, znak pažnje prema Petrinjcima i prema svim braniteljima u odnosu na ono što su pretrpjeli u Domovinskom ratu, te dodao: „Mi ćemo pomagati i u buduće i pomagali smo svim gradovima koji su u Domovinskom ratu pretrpjeli više od Grada Zagreba, tako će biti i u buduće. Zahvaljujem se mom prijatelju Dumboviću , njegovom zamjeniku Branimiru Bešliću i brigadiru Miodragu Demi koji je bio suborac Predraga Matanovića i ostao je na sreću živ. Zahvaljujem se svima posebno roditeljima koji će biti prezadovoljni kao i djeca, jer djeca Petrinje trebaju imati ono što imaju djeca Zagreba i ne samo Petrinje nego cijele Hrvatske. Koristim priliku da najavim da ćemo mi preko našeg Kluba zastupnika, u kojem je i kolega Dumbović, uputiti Hrvatskom saboru i Vladi prijedlog da svi roditelji u Hrvatskoj koji su kupili udžbenike da Vlada osigura 250 milijuna kuna i da im se refundiraju novci. Poziv Vladi RH i ministru financija da zajedno sa premijerom u Vladi u kojoj mi participiramo sva djeca imaju besplatne udžbenike, za osnovne i srednje škole, to djeca zaslužuju, to zaslužuje cijela Hrvatska i djeca cijele Hrvatske, to treba Vlada osigurati jer svi ljudi plaćaju porez, prirez i ostala davanja i to djeca moraju imati.

“ Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, ovom prigodom je rekao: „Imati Grad Zagreb za prijatelja, to nije mala stvar, to daje nadogradnju i standard života onim ciljanim skupinama koje stvarno ne mogu kupiti knjige i obitelji koji svaki dan idu na posao i pitaju se dali će raditi i dobiti plaću, to je ono što je realno stanje u Gradu Petrinji. Želimo kroz ovo prijateljstvo da damo one poruke koje bi trebale proširiti, produbiti one odnose koje bi mogli doći do cilja, da vidimo što još možemo napraviti. Posebno me veseli što smo prošle godine imali u prvi razred upisano 154 djece, ove godine upisano je preko 190 djece u prve razrede. Preko milijun kuna ulažemo u naše škole, postali smo Grad prijatelj djece i to je ono što je trajna vrijednost, voditi brigu o djeci. To je poruka za sve one koje želimo ostaviti ovdje da kroz dobre EU fondove, kroz komunalnu i društvenu infrastrukturu, radimo na još jednom vrtiću, obnovili smo jedan vrtić u koji smo uložili 5 milijuna kuna, 431 milijun kuna komunalne infrastrukture, nova dvorana 27 milijuna kuna, poduzetnička zona 25 milijuna kuna, to su sve iznosi koji ciljaju na 100 milijuna eura provedbe. Mogu samo reći gradonačelniku Bandiću jedno veliko hvala i nadamo se da će taj kontinuitet ostati i da ćemo zabilježiti već sljedeće ili za dvije godine našu zajedničku investiciju za petrinjsku Kuću sunca, petrinjsko – zagrebačku Kuću sunca gdje bi i naša djeca ali i djeca ciljanih skupina iz Zagreba ljetovali. Ovom prilikom se zahvaljujem što već četiri godine od Grada Zagreba dobivamo za našu djecu besplatno ljetovanje. Mislim da je to jedna ustavna kategorija pomoći gradonačelnika i svakoga gradonačelnika da misli o svakom čovjeku i pojedincu i zato veliko hvala.“ Ruža Novaković, ravnateljica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, izrazila je zadovoljstvo što će učenici i ove godine dobiti besplatne udžbenike, te dodala: “Koristiti ćemo udžbenike koje smo prošle godine koristili i dio koji je oštećen dobili smo od Grada Zagreba. Tu smo danas da se zahvalimo i da preuzmemo ove udžbenike. Vrijednost udžbenika za Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića je 323 tisuće kuna. Moram napomenuti da Grad Petrinja za ovu školu već šest godina financira produženi boravak u dva razredna odjeljenja, u dvije grupe, 300 tisuća kuna svake godine Grad izdvaja samo za ovu školu, financira i za djecu koja su socijalno ugrožena besplatnu kuhinju, zahvalni smo svima koji nam pomažu.“ – rekla je ravnateljica.

petrinja.hr

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here