Polako i sigurno prolazi i ova kalendarska 2018. godina. Ljeto je iza nas, osvanuo je tmuran prvorujanski dan, oblaci prizivaju kišu, za par dana učenici će ponovno u školske klupe – jesen je pred vratima, a počinje u tom rujnom mjesecu za kojeg su stari Petrinjci običavali govoriti ovako:

Rujan je mjesec ubiranja plodova.Posljednji dani kolovoza i dani u rujnu znaju biti najugodniji.Danju nije prevruće, a noću nije prehladno. Sve dozrijeva. Svakojaka voćka u voćnjaku, kukuruz u polju i kesten u gori. Po dvorištima se namače vinsko posuđe a janje u obližnjem šljivaru tužno zableji kao da sluti berbu.

Grožđe dozrijeva. Prija mu toplina. Ako su još i noći tople, onda je vrijeme da bolje poželjeti ne možeš. Takve su noći za pune mjesečine čarobne i ugodne. Cvrčci izvode svoju poznatu pjesmu a na trenutke noćnu tišinu prekida pudar praskom puške. S drugog brijega odgovara njegov susjed. Ako je vrijeme povoljno pod konac mjeseca počinje berba. Bere se žuti ovnek, petrinjska ravnina, petrinjska belina…

Sve te podatke i zapise skupio je u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski, povjesničar Ivan Rizmaul.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here