Počeli Dani sjećanja na krvavi rujan 1991. u Petrinji: Daleko su se čuli pistoli Kuburaškog društva Tri kralja iz Jakovlja

Iz vojnog kruga u Turkulinovoj ulici jučer u subotu ujutro i opet iza podneva čulo se više jačih detonacija, koje su rastjerale jato ptica u tome središnjem dijelu Petrinje, a zainteresirale građane…
Uzastupni sinhronizirani pucnjevi nikako nisu unijeli strah i nelagodu, jer je to sada hrvatska Vojarna Zrin, za razliku od one JNA-ovske kasarne Šamarica, prije 27 godina žarišta odmetništva, poticatelja, podupiratelja i zaštitnika srpskih pobunjenika, progonitelja Hrvata i izravnih rušitelja Petrinje. Začetnici rata i četverogodišnje okupacije našeg kraja, u ljeto 1991. snagom oružja, terora, mržnje i sile provodili su svoju velikosrpsku politiku, uz česta pucanja iz kruga kasarne i izlaske vojnika i tenkova na petrinjske ulice, prerasle u neprijateljsku otvorenu agresiju s tri velika rušilačka napada na naš grad. Povijest Petrinje pamtit će ( na današnji nadnevak) ponedjeljak 2. rujna, ponovljeni još krvaviji ( s masakriranjem branitelja i civila kod Vile Gavrilović i Nove bolnice) ponedjeljak 16. rujna i treći put protjerivanje civila i potiskivanje branitelja preko Kupe 21. rujna 1991.
Za te krvave ratne dane svakog rujna u nas traju Dani sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991., a za ovu godinu počeli su jučerašnjim 14. sportskim susretima hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, uz glavninu natjecanja održanih upravo u Vojarni HV Zrin. Tu su gosti iz Kuburaškog društva Tri kralja iz Jakovlja u dva navrata bučno pokazali tradiciju pucanja iz dviju vrsta tradicionalnih trofejnih oružja, punjenih crnim barutom i nabijenih papirom, u naše doba ponosnog kulturnog nasljeđa.
Takvo pucanje iz pistola jučer se u dva navrata prvi puta čulo po Petrinji, a u originalnim starinskim odorama umijećem su se iskazali muškarci i žene iz Jakovlja, u kojem ovo društvo djeluje pet godina, ali slijedi tradiciju iz 1528. i sastavnica su čak 1200 sličnih kuburaša po Hrvatskoj, a osobito razvijenog po Hrvatskom zagorju. Kuburaši u Jakovlju nose ime po siječanjskom blagdanu Sveta Tri kralja, titularu njihove župne crkve i zimskog vremena s puno prigodnih duhovnih, društvenih, gurmansko-kulinarskih i inih sadržaja proslave Bogojavljanja, 6. siječnja. Predsjednik društva je Ivan Solenički, tajnica Nataša Mukavec, blagajnik Boris Kukec i jučer su kod nas bili među 15 kuburaša svoje udruge.
Nakon spomena na vitezove za Domovinu kod njihova obilježja na Senjaku i svečanog otvorenja na Trgu hrvatskih branitelja (vidi jučerašnje posebno izvješće) u prvom danu Sjećanja na krvavi rujan 1991. u Petrinji, ukupno 39 udruga hrvatskih branitelja-osloboditelja okupiranih područja Hrvatske i srodnih prijateljskih udruga, natjecalo se u sedam discplina, uz glavno domaćinstvo i organizaciju HVIDRA Petrinja.
Po sportovima su pobijednici: boćanje-Udruga HBDR Kastav, belot-Udruga ratni veterani Domovinskog rata Grada Petrinje, elektronski pikado-Udruga veterana Crne mambe Zagreb, sportski ribolov-HVIDRA Sunja, šah-HVIDRA Susedgrad, viseća kuglana–HVIDRA Slavonski Brod, a na 3.malonogometnom memorijalnom turniru Pukovnik Predrag Matanović prvoplasirani su veterani Crne mambe iz Zagreba.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here