I opet, sva raskoš naše baštine u Viduševcu

U nedjelju 02. rujna održana je već tradicionalna smotra izvornog folklora -14. Angelska nedjelja u Viduševcu. Domaćin je bila KUU „Viduševac“, a nastupilo je još pet kulturno-umjetničkih udruga koje njeguju narodne pjesme, plesove i običaje svoga kraja. Iako najavljeni, folkloraši iz Čepinskih Martinaca iz objektivnih razloga nisu došli.
Svi sudionici su se u narodnim nošnjama okupili u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, a pridružio im se i gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević. Vlč. Marijan Štingl je blagoslovio nazočne, otpjevala se „Kraljica anđelska“ pa se živopisna povorka, nakon fotografiranja, ispraćena zvonima s tornja crkve Svetog Franje Ksaverskog, predvođena pripadnicima DVD-a „Viduševac“, spustila na obližnje školsko igralište gdje ih je čekala okićena pozornica i već pomalo nestrpljiva publika. Nazočne je pozdravio Slavko Crnković, dugogodišnji predsjednik KUU „Viduševac“ , neumorni organizator svih dosadašnjih smotri, a u ime grada Gline, izraze potpore njegovanju baštine i organiziranju susreta uputio je gradonačelnik Stjepan Kostanjević.
Svojim su se raznolikim programom – pjesmom i plesom, najprije predstavili domaćini oduševivši prisutne pjesmom dobrodošlice. Nakon njih, nastupili su mladi KUD-a „Sinj“ iz Sinja, KUU „Seljačka sloga“ Gređani, KUD „Prigorje“ Križevci, KUD„Seljačka sloga“ Bobovac te KUD „Pokupljanka“ iz Bresta. Može se reći da su članovi svih udruga u svojim nastupima dali sve od sebe – u lijepoj pjesmi, u svirci, u složnom plesu i u glasnom „vriskanju“. Posebnu pozornost privukli su mladi iz Sinja plešući od UNESCO-a zaštićeno nijemo kolo, mlada vodilja pjesme iz Gređana te violinist iz Viduševca Patrik Crnković kojem je ovo bio prvi javni nastup.
Program je vodila Karmen Valenta. U ime domaćina, Slavko Crnković je uručio zahvalnice i prigodne poklone predstavnicima udruga koje su se odazvale pozivu i nastupile u Viduševcu. Najavio je bratimljenje s udrugom iz Sinja za slijedeće, 15-te Susrete. Zahvalio se i onima koji su tijekom godine nesebično pomagali radu Udruge. Nakon nastupa folkloraša, nazočne su nastavili zabavljati tamburaši jer su najavljeni zabavni program, izvođači otkazali zbog bojazni od kiše. Inače, ćudljivo vrijeme krajem kolovoza bilo je razlogom odgađanja Susreta prošle nedjelje, a i ove su oblaci uporno visjeli nad viduševačkim brdom. Opcija za „ne daj Bože“ bila je nova dvorana u Glini. Pa kad je nešto prije 16,00 sati počela kiša, svi smo gledali nebo…Vječiti optimisti nisu se dali zbuniti, tvrdili su da će prestati…I prestala je…Na kraju, ipak se sve moglo održati na viduševačkom brdu jer jedino tamo i pripada…
Prije nastupa folklornih udruga, u prostorijama PŠ „Viduševac“ održan je mali Okrugli stol pod nazivom „Viduševac našeg djetinjstva i mladosti“. Okupilo se 15-ak sudionika koji su povezani s Viduševcem, a svoja su posebno dirljiva sjećanja iznijeli gđa. Elizabeta Antunović i dugogodišnji viduševački učitelj Živko Barić. Priređena je izložba starih fotografija koju su svi sa zanimanjem razgledali. Želja je organizatora da takav susret postane tradicija te da se okupi što veći broj sudionika.
Završeno je još jedno sjećanje na Angelsku nedjelju koju su puno drugačije slavili naši stari. U ovom teškom vremenu, kad je svaka lijepa vijest pravo malo čudo, nekoliko stotina okupljenih gledatelja iz Viduševca i okolice imalo se prigodu razveseliti uz zvuke tambura, pjesmu i ples, tombolu, tople žličnjake i fine kolače, u vlažno nedjeljno popodne. Prohladna večer koja se neprimjetno spustila nad magličastom glinskom dolinom, donijela je najavu jeseni koja je zamirisala u krošnjama starih jabuka…Ah, što još reći – željna je ova voljena, zaboravljena viduševačka zemlja života i radosti…Sreća je da su tu još oni koji su joj spremni dati sebe, svoje vrijeme i životnu snagu da se baš sve ne zaboravi…
S viduševačkog brda Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here