Kutija cigareta – 125 kuna

Nekad sam i sam bio strastveni pušač. Čista klasika – navukao sam se kao srednjoškolac na cigarete i tako pušio dvadesetak godina kutiju do kutiju i pol cigareta na dan. A onda sam 2007. iznenada prestao. Bez neke veće muke. Jednostavno sam odlučio probati izdržati bez cigarete jedan dan (što se činilo kao nemoguća misija), ali uspio sam. Kad sam shvatio da sam uspio, nisam zapalio ni drugi dan i iznenadio sam se kako je ustvari lako prestati pušiti. Sve dok me nakon desetak dana dok sam hodao ulicom nešto jednostavno presjeklo kroz cijelo tijelo i kroz glavu mi je proletjela pomisao da moram zapaliti. I krenuo sam već prema kiosku, ali srećom, želja je nekako sama od sebe brzo nestala.

I prošlo je tako puno godina bez dima u mojim plućima. Ponekad bi zapalio koju, povukao dim, dva, da me nekako želja mine, bilo je perioda i kad bi se nakratko vratio u pušački svijet i popušio i šteku cigareta, ali bi prestao nakon desetak dana i sam se sebi čudio moći koju sam stekao – da se ne navučem ponovno -( paranoični strah mnogih bivših pušača koji misle da kada bi zapalili da bi se ponovno nepovratno navukli na pušenje u mom slučaju ne postoji).

A s druge strane, cigarete su skup sport. 25 kuna za kutiju “Stoše” –  mojih nekadašnjih omiljenih cigareta. A kada bi država  na tu cifru dodala još 100 i kad bi trebalo dati 125 kuna za kutiju cigareta, sasvim sigurno ih ne bi nikad više kupio. A ta cifra je upravo aktualna u Australiji. U toj zemlji su početkom rujna cigarete jako poskupjele – sad koštaju čak 125 kuna po kutiji ili tri puta više nego u Njemačkoj. I ne misle na tome stati –  sljedeće godine cijena duhanskih proizvoda trebala bi porasti za dodatnih 12,5 posto sa ciljem da dodatno suzbiju ovisnost o pušenju.Australija je i prva zemlja koja je na kutije cigareta postavila uznemirujuće fotografije.

Meni svejedno.Mogu i bez pljuge.

M.Šantek

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here