Prvi dan školske godine

Ljeto je, definitivno, projurilo i, nekako, iznenada su nam na vrata zakucale obaveze nove školske godine. Uspomene ljetnih igara i avantura još su više nego svježe što težim čini činjenicu da se moramo vratiti školi i obavezama koje proizlaze iz školskih i vanškolskih aktivnosti. Znam, biti će „borbe“ nekoliko dana dok se ponovno ne „uflokimo“.
Prošetao sam s unučicom prateći je do škole. Ni sama još uvijek nije baš sigurna da li se raduje početku godine ili tuguje za ljetnim praznicima. Svejedno je radosno potrčala prema svojim razrednim prijateljima koje neke nije vidjela od prošle školske godine.
Posebno sam u ovih nekoliko koraka puta do škole posvetio pozornost prometu. Mali Zibelčani da bi došli do svoje nedaleke škole moraju prijeći sigurno najprometnije i prometno najzahtjevnije raskršće u Sisku. Ono gdje se križaju Strossmayerova, Kovačićeva i Hrvatskih domobrana.
Na tom križanju često se zbune i iskusniji vozači, a kamo li ne bi mali osnovnoškolci stoga su na istom stalno ( bar do sada ) pripadnici jedinice prometne mladeži koji gase semafore i priskaču regulirati promet u trenutcima prometne gužve na rskršću ali i prilikom nailaska grupa djece koji idu na ili sa nastave iz obližnje OŠ Viktorovac.
I danas su mladi prometnjaci na raskršću zaposjeli i ostale pješačke prijelaze u okolici škole uz pojačanu prisutnost prometne policije. Dvadesetak minuta sam promatrao semafor s kojim se nadolazeća vozila obavještavaju o brzini kojom se kreću, a koji se nalazi neposredno iza prometnog znaka „Ograničena brzina na 40 km/h“ u Kovačićevoj ulici. Radovala me je činjenica da je prošao veći broj vozila, a svi su poštivali ograničenje. Nadam se ne samo danas već i ubuduće.
I na kraju svim đacima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu a vozačima sretnu vožnju uz poštivanje prometnih znakova i ograničenja uz posebnu pozornost na mjestima u blizini škola.
Marjan Gašljević

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here