Nakon što je „Stožer za obranu RNS i očuvanje radnih mjesta“ danas objavio javno priopćenje u kojemu objavljuje kako se, prema njihovim saznanjima, zatvaranje sisačke Rafinerije treba dogoditi 1. siječnja ili 1. svibnja slijedeće godine, zamolili smo za komentar Predraga Sekulića, koordinatora Stožera.  

PS-portal: Zašto je Stožer za obranu RNS izašao baš sada s informacijom o mogućem zatvaranju Ine?

P. Sekulić: Stožer za obranu RNS je nakon saznanja o namjeri zatvaranja Rafinerije Sisak odlučio s tom informacijom izaći u javnost. Naime, kao što smo uvijek i tvrdili, zatvaranje rada profitabilnog postrojenja kao što je katalitički kreking će dovesti do zatvaranja rada čitave Rafinerije, na što su upozorili i eminentni stručnjaci iz naftne branše na okruglom stolu održanom ovdje u Sisku. Međutim, očito je da MOL nastavlja provoditi svoje planove do kraja, u smislu neprijateljskog preuzimanja Ine, a da hrvatska Vlada nema odgovora, odnosno ne snalazi se u ovoj situaciji i jednostavno nama radnicima nije preostalo ništa drugo nego da budemo taj branik. Kako ćemo završiti vidjeti ćemo, jer podsjećam da su najbolji radnici među nama danas pod opomenama. Ljudi s dvadeset i pet, trideset godina staža odjednom su loši radnici koji imaju opomene pred otkaz ili direktno uručene otkaze od strane poslodavca. I nitko ne trza na to. Vidjeti ćemo što nas čeka.

PS-portal: Da li se uopće netko iz Vlade oglasio o tome?

P. Sekulić: Nitko se nije oglasio. Ja sam o ovome krajem srpnja upoznao hrvatsku Vladu i sve ministre i premijera i predsjednicu, čak i predsjednika Sabora. Jedino sam od Ureda predsjednika Sabora dobio nekakav odgovor u kojem stoji da je to dao na Odbor za gospodarstvo. Očito je da se oko Ine digao zid šutnje te ili je sve dogovoreno ili svima tako odgovara, jer ne vidim razlog zašto se nas (Stožer – op. a.) ne želi primiti niti saslušati ono što imamo za reći. Ako ne želite čuti argumente od nekoga onda ćete ga ignorirati, to je tako.

PS-portal: Ima li Stožer u planu neke akcije?

P. Sekulić: Za sada nemamo u planu nikakve akcije. Mi ne želimo nikome prijetiti, niti raditi cirkus od sebe i Stožera. Ali u svakom slučaju nećemo ostaviti da to sve prođe u tišini.

PS-portal: Znači ne planirate nikakav štrajk?

P. Sekulić: Za sada nemamo takve planove. Moram reći da iz Ine ponavljaju priopćenje kako oni nisu donijeli odluku. Naravno da nisu donijeli odluku, no zar bismo trebali čekati da se donese konačna odluka pa tek onda galamiti?

PS-portal: Negira li Ina vjerodostojnost dopisa koje ste danas dostavili medijima u kojima se kao datumi zatvaranja Rafinerije Sisak spominju 1. 05. 2019. odnosno 1. 01. 2019. godine?

P. Sekulić: Nisam do sada dobio obavijest o tome da oni negiraju te dopise, što je vrlo interesantno. Ne znam zašto ih mediji ne pitaju jesu li ti dopisi, odnosno mailovi, vjerodostojni. To bi bilo pravo pitanje, a ne hoće li se zatvoriti Rafinerija Sisak, jer oni to već godinama namjeravaju učiniti, a svaki dan su sve bliži tome da to i naprave.

A. Olujić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here