Je li Rafinerija Sisak pred zatvaranjem? Sudeći prema mailu koji smo dobili od Stožera za obranu RNS, svi su izgledi da bi se to moglo dogoditi prije nego su to mnogi očekivali. Budući sudbina Rafinerije nije samo pitanje egzistencije nekoliko stotina radnika, već bi njeno zatvaranje moglo imati dalekosežne posljedice, kako za Sisak tako i za državu, ovaj e-mail Stožera što je stigao na našu adresu, ali i na mnoge druge, prenosimo u potpunosti.

PS-portal

 

Stožer za obranu RNS obavještava medije o novom vidu pritiska na radnike rafinerije nafte u Sisku.
Dok su radnici koristili godišnje odmore, u Ini su pojedine službe radile punom parom. Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav “krnji” način rada rafinerije tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022 godine i usprkos tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju  ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od 5 mjeseci.

Stožer stoga upozorava i javno pita:
– Da li je Vlada Republike Hrvatske upoznata sa ovim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski Mol bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?
– Ako je Vlada RH upoznata sa ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca?
– Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?
– Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?

Stožer za obranu RNS je u veljači i ožujku mjesecu ove godine upozoravao u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se ovim dopisima i potvrđuje. Odluka nije donesena i nije još kasno za zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner sa drugim suvlasnikom Mol-om.
Unazad skoro pet godina Stožer iz Siska upozorava o svim nepravilnostima unutar najveće nacionalne kompanije. Danas, godinama poslije, mi smo pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i gubljenju energetske neovisnosti naše Domovine.

Stožer za obranu RNS poziva Vladu RH i sve institucije na ubrzanu aktivnost, razgovore i pregovore, te i dalje stoji na braniku energetske stabilnosti i neovisnosti Republike Hrvatske.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here