Vroče Joške

Upravo sam se čekirao za dugačak put. Još se nisam ni snašao od kad sam došao iz Pule s odmora, a već nekud idem. Prvi dan na poslu je bio put u Pariz. Ujutro rano na aerodrom pa za Pariz. Cijeli dan sastanak. Nisam ni imao vremena da nešto francusko požderem od tog sastančenja. Olivier nas je na kraju odbacio do željezničke stanice pa smo s aerodroma Orly  otišli na aeroderom Charles De Gaulle.

Do stanice nas je povezao svojim peugeotom. U jednom trenutku smo vidjeli Eiffelov toranj. Zadnjih 5 godina sam bio u Parizu barem 20 puta ali još nisam vidio Eiffelov toranj. Ovaj put je bio nekih 5 km od nas ali nema veze. Tornjić k`o tornjić. Sad, 4 dana kasnije sam se čekirao za put u Shanghai. Još nisam bio u Kini. Jesam u Hong Kongu ali to je Engleska Kina pa se ne broji. Kažu da je Shanghai najveći grad na svijetu s 26 milijuna stanovnika. Kažu da ima 10 milijuna bicikala. U subotu ću to vidjeti i doživjeti. Ne ide mi se u shopping ali  otišao bih na lokalnu tržnicu da probam pojesti kojeg pečenog škorpiona. To mi je već dugo na listi. Ako naletim na to, probat ću pa makar. Kažu da kosooki Kinezi jedu sve. Da su Adam i Eva bili Kinezi, ne bi jeli jabuku nego bi lijepo pojeli zmiju. Zanima me kako je to tamo. U Shanghaju ću biti samo dva dana pa onda letim za Jakartu. Do Shanghaja je 14 sati leta, a onda do Jakarte 6. Sve su to velike udaljenosti. U Jakarti opet dva dana sastančenja pa natrag u Europu. To je opet 14 sati leta. Već je potrebno izmisliti novi način transporta. Nešto puno brže. Nešto kao stargate ili teleporter kao u seriji Start Track. Ovako sjedim u avionu duže nego na sastanku. Ostalo vrijeme puta samo spavam negdje u hotelu.

Nadam se da ću nešto i doživjeti pa da napišem kakvu priču o tome. Ovako je bez veze  škrabati o letenju avionom. O ljudima mogu malo reći jer su svi isti i kosooki, imaju smiješna imena: Pong Ping, Pim Pek Pao, Sama Jama, Kut Lul, Lee Sie i.t.d. Zbog nas kao normalnih ljudi daju si europska imena: Paul, George, Bob i.t.d. Eto, i oni se malo prilagođavaju. Moj kineski je loš. Znam reci “Ni Hao” to je kao dobar dan i zai Jian što znači doviđenja. Za početak je dosta.

I što onda? Pa već me čeka karta za slijedeći put. Za par tjedana idem na 3 dana u Washington. Tamo nisu kosooki ali mi se može dogoditi da sretnem onu “puncku Melaniju”.  Što da njoj kažem? “Vroče Joške!” Pa da me nokautira Trump.

 

Marijan Jozić

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here