Noćas se slavilo u domu Bresta Pokupskog: Mira Grudenić-Zepf pozvala goste na proslavu svoga 75 rođendana

Društveni dom u Brestu Pokupsko noćas je, od sinoć u petak do dva sata iza ponoći ove subote, bio mjesto velike vesele večernje fešte 50-tak gostiju Mire Grudenić-Zepf U kolovoško ljeto 1943. rođena Brestovljanka na obilježavanje 75. rođendana pozvala je rođake, prijatelje, susjede, poznanike… i time zadržala tradiciju ovakvih masovnih proslava svoga rođendana svake pete godine.
– Ustalio se takav običaj, samo sam zadnjih 20 godina mijenjala mjesta svečanosti: Malinsku, Novi Vinodolski, Tribunj, Vodice, i sada prvi put u Brestu. Iduće ovakvo okupljanje, za jubilarnih 80 godina, konačno je na redu za prijatelje iz Bregenza, u Austriji, gdje živim godinama- sinoć nam je ispričala slavljenica.
Iako daleko od Hrvatske, Mira Grudenić, udana Zepf, udovica pokojnog liječnika, bez djece, ali s puno rodbine, ne zaboravlja svoju domovinu i uži zavičaj. Socijalna radnica po struci, za Domovinskog ratu naveliko je u Austriji i Njemačkoj organizirala humanitarne akcije ispomaganja hrvatskih branitelja Pokuplja i civila na prostoru svoga rodnog Bresta. U to će selo vratiti trajno i zauvijek, jer je na mjesnom groblju, u prvom redu iza drvene kapele sv. Barbare na obiteljskom grobu, uz pokopane oca i majku, već uklesala svoje ime s fotografijom.
-Veselimo se večeras, slavimo život, uživajmo u zajedništvu- pred početak večere sinoć je svoje goste pozdravila sretna domaćica. Za glazbu je odabrala sisački band Složnu braću, koji su joj već svirali na ranijem rođendanu na moru.
Svojoj Miri čestitari su došli iz Petrinje, Siska, Letovanića, Stare Drenčine, Zagreba, nekoliko iz Austrije i Njemačke, a najviše iz samog Bresta… Darivali su je cvijećem, buteljama vina, ručno izvezenim narodnim motivima uramljenim za zidni ukras, puno kolača i svega drugoga…
U skupini noćašnjih gostiju nazilo se i više članova KUD-a Pokupljanka iz Bresta, kojim će se skratiti i predstojeća noć. Ovo društvo, naime, u sat iza ponoć u nedjelju polazi autobusom na 53. Vinkovačke folklorne večeri, gdje će cijeli dan jedini predstavljati cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Brestovljani su na 47. mjestu prijepodnevnog svečanog mimohoda, a u nedjelju na večer na glavnoj državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora izvest će koreografiju Pokuplja. U Slavoniji je KUD-u Pokupljanka domaćin KUD Antun Gustav Matoš iz Tovarnika, s kojim će se dogovoriti za njihov uzvratni susret s gostovanjem u Brestu – Petrinji.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here