Obilazak masovnih grobnica na području Grada Petrinje u sklopu “Dana sjećanja”

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, zajedno sa svojim zamjenicima te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na čelu s predsjednikom Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Darkom Dumbovićem, kao i predstavnicima političkih stranaka, obišli su danas masovne grobnice na području grada Petrinje. Odajući počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.
Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje kazao je da Petrinja već uobičajeno ima Dane sjećanja i ovo je jedan događaj unutar tog čitavog programa obilazak ovih masovnih grobnica na području grada.
„To su dani kada u miru i tišini s posebnim pijetetom obilazimo masovne grobnice, gdje se sastajemo i pogledamo u oči te vidimo što to ljudi imaju u sebi, što nose i što su to njihova sjećanja. Tu su bile obitelji poginulih hrvatskih branitelja, obitelji koje su ostale bez svojih najbližih, te obitelji nestalih branitelja. Također su tu bili oni koji imaj sjećanja najmanje 365 dana u godini, oni s tim nemaju samo 365 dana nego i 365 noći, to oni imaju u sebi, to je obitelj. To je poseban pijetet i nešto što moramo imati za ove Dane, za brigu i za buduće generacije kojima moramo ostaviti poruku kako se stvarala na ovim prostorima Domovina i to ima jednu trajnu vrijednost jer se danas ostaje bez života svakodnevno, ali kad ostaneš bez života stvarajući Domovinu to je nešto što ima jednu težinu, cijenu i poštovanje. Zahvaljujem se svim prijateljima grada koji su danas bili ovdje, veteranima, motoristima, Udrugama proisteklim iz domovinskog rata, skupa s Darkom Dumbovićem, trajnom đakonu Vjeki Uvaliću koji je i dušobrižnik Hrvatske vojske i svima ostalima koji su ovdje došli jedno veliko hvala. Nadam se da će ovi Dani stvarno ostati u sjećanju za sve buduće generacije kojima i mi kao Grad moramo uvijek davat podršku i biti na ovakvim područjima.“ – rekao je gradonačelnik Dumbović.
Darko Dumbović, koordinator Udruga proistekli iz Domovinskog rata je istaknuo kako ove godine je jedna grobnica više u odnosu na prošlu godinu, to je grobnica u Taborištu koja je otkrivena 9. prosinca prošle godine, to je sedma od osam grobnica na području grada Petrinje te nastavio:
„Ovo je uvertira za sutrašnji događaj koji je središnja manifestacija obilježavanja „Dana sjećanja“ u gradu Petrinji. Sutrašnji program počinje u 9 sati s Svetom misom zadužnicom u crkvi Sv. Lovre. Potom u 10 sati kreće Kolona sjećanja ispred crkve Sv. Lovre do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje će se obaviti komemoracija, pročitati će se svih 598 imena koji su izgubili živote na području grada Petrinje. Nakon svega će brojni autobusi prevesti nazočne do rukometnog igrališta gdje ja naša Hrvatska vojska pripremila vojnićki objed te šatore i klupe, to je jedna simbolika koja će pokazati sutra zajedništvo hrvatskoga naroda . Poslati će se poruka hrvatskoj javnosti da budemo zajedno, budemo jedinstveni i onda možemo sve ostvariti. Također će se sutra u 20:30 sati održati puštanje lampiona koji imaju simboliku puta svijeta za ranjene duše, svijetlo koje će otići u nebo. Poveznica da njihova djela svijetle svima nama, a naša je obaveza da ih poštujemo i odamo počast, ali i da znamo zašto su oni svoje živote dali.“ – zaključio je Darko Dumbović.

petrinja.hr

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here