Održana središnja manifestacija petrinjskih Dana sjećanja

Središnja manifestacija ovogodišnjih petrinjskih Dana sjećanja 1991.-2018. u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve ovog Grada u Domovinskom ratu, održana je u nedjelju 16.rujna 2018. – dana koji u povijesti Petrinje ostaje zabilježen kao dan velikih razaranja grada i strašnog ratnog zločina za koji do danas nitko nije odgovarao.
Sve je započelo ujutro u 9,00 sati svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata grada Petrinje u prepunoj župnoj crkvi Svetog Lovre koju je služio domaći župnik Josip Samaržija i trajni đakon, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. U nadahnutoj propovijedi, đakon Uvalić je naglasio kako cijeli ovaj dan odiše posebnim osjećajima ozbiljnosti i tuge, ali i ponosa i nade i upitao: „Tko je mogao naslutiti 16. rujna 1991. da će i grad Petrinja kao i mnoga druga mjesta diljem domovine Hrvatske mnogo pretrpjeti, biti odbačena, njeni građani prezreni, ubijani? Ali uskrsnuo je naš grad. Oživje iz početka, u slobodi, miru i radosti. Ima nas prognanih Hrvata s mnogih mjesta koji taj dan nismo bili prisutni, no suosjećamo sa svima onima koji su to doživjeli. To je danas i naš grad. Po Božjoj promisli, da u te dane nije bilo hrvatskog srca, hrvatskog bića, hrvatskog branitelja i braniteljice i žrtava civilnih stradalnika, bi li bilo ovoga sada što živimo?“ Prisjetio se snažnih riječi blaženog kardinala Alojzija Stepinca koje su i danas aktualne.
U 10,00 sati krenula je Kolona sjećanja predvođena ratnim zastavama iz petrinjskog gradskog parka do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, a gdje je održana središnja komemoracija uz prigodni program. Nakon himne i minute tišine, kroz tekst nazočni su se podsjetili na događaje od prije 27 godina: „Jutro ni po čemu nije nagovješćivalo tragediju po kojoj će povijest pamtiti taj dan. Tišinu prijepodneva, poslije 11 sati prekida zaglušujuća buka. Počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest, Mošćenicu. U rušilačkoj nakani, sijući smrt, iz vojarne izlazi pješadija i tutnje tenkovi zloglasne JNA…Vatra, prašina, dim, strah, jauk, krv, mrtva tijela i nevjerica živih. Tog 16. rujna 1991. u sisačku bolnicu stiže četrdesetak ranjenih gardista i civila. U nastojanjima zadržavanja grada u hrvatskim rukama, na položajima oko Nove bolnice i Vile „Gavrilović“ zarobljeno je i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde. 16. rujna 1991. ugasilo se 17 živih svijeća, u nebo je uzletjelo 17 mladih hrvatskih duša.“
Uz birane domoljubne stihove raznih autora, pročitana su imena svih 598 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. Uz Vukovar, Petrinja je u Domovinskom ratu podnijela najveće žrtve. Stradanja su se nastavila i nakon rata, u minskim poljima kojima je grad bio okružen. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće – najprije članovi obitelji poginulih branitelja – roditelji, udovice, djeca, a potom i brojna izaslanstva – izaslanik predsjednice RH i župan SMŽ Ivo Žinić, saborska zastupnica i izaslanica Sabora Željka Josić, predstavnici MORH-a i MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, učenici petrinjskih škola, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici nacionalnih manjina, političkih stranaka te brojni gosti, predstavnici braniteljskih udruga iz Vukovara, Zadra, Splita, Sv. Ivana Zeline, Križevaca, Rijeke…Svijeću je zapalila i počast stradalima odala i Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, a u ime Grada Petrinje zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić.
Organizatori središnje manifestacije su Grad Petrinja, Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Petrinja, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Udruga Petrinja, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Grad Petrinja, Udruga HRVI Domovinskog rata Petrinja, Civilne žrtve iz Domovinskog rata Grada Petrinje te POU Hrvatski dom Petrinja. Pokrovitelji središnje manifestacije su Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Grad Petrinja, a supokrovitelji su Ministarstvo branitelja RH i Sisačko-moslavačka županija. Nakon središnje komemoracije, za sve sudionike te goste grada Petrinje organiziran je zajednički domjenak i druženje, na kojem su se nazočnima kratko prigodno obratili župan Ivo Žinić i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.
Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Petrinje, o ovom je danu rekao: „Nastojimo svake godine komemoraciju unaprijediti da se iskaže što veće poštovanje prema našim sugrađanima koji su, na žalost, izgubili život u Domovinskom ratu… To je trajna vrijednost koja ne smije biti zaboravljena, vrijednost koju moraju znati i generacije koje dolaze iza nas. Oni su dali ono što su imali – samo svoj život, a to je najvrjednije što svaki čovjek ima“.
Uvijek je potresno slušati imena stradalih, sjetiti se obitelji koji su izgubile svoje najdraže…Mnoge od njih nisu pronašle i pokopale posmrtne ostatke svojih članova, nemaju groba na kojem bi zapalili svijeću i ostavili cvijeće. I tako tužnih i neizvjesnih 27 godina…Pred obližnjom kućom stajale su zapaljene svijeće…Netko je ovdje ubijen, pomislila sam. Lijepo je što ga se još ima tko sjećati. Jer vrijeme – vrijeme je prema svima nama nemilosrdno. Svako naše mjesto između Une i Kupe od kraja lipnja do kraja rujna ima svoj dan sjećanja…Dok smo još tu, otmimo zaboravu te strašne dane – molitvom, cvijetom, svijećom…
Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here