Zabranjeno roštiljanje

Kada pričam o svojim putovanjima, najviše se ljudi hvataju za Maltu. Da budem iskrena, o njoj naviše i volim pričati. Kako sam dospjela tamo, priča je poznata svima onima koji prate moje putopise. Maltu sam upoznavala dan za danom, onako s guštom. Malta osim prekrasnih plaža i velikom količinom turista. Nudi puno više. Uvjete za život. Preko ljeta. To je moje iskustvo. Bilo bi glupo da pričam kakva je situacija preko zime. Jer nisam upućena. Nisam u to vrijeme bila tamo. Možda i bolje. Možda bi me Malta tada razočarala. Tko zna. Što se mene tiče, neka ostane ovako.

Ljeta na Malti broje u prosjeku oko 35-40 stupnjeva dnevno. Što i nije tako strašno kada se naviknete svaki dan. Barem je izgovor za plažu svako popodne. Malta ima jako puno stjenovitih plaža i pješčane gotovo da ne postoje osim onih javnih koje su krcate ljudima. Ukoliko ne preferirate gužvu i ne želite biti jedna od srdela, uvijek postoje skrivene plaže za koje možete pitati lokalce.

Maltežani pored svoga Malteškog jezika koji je najsličniji arapskom, govore engleski koji im je ujedno i drugi službeni jezik. Rijetko se nađe netko od starije populacije da ne priča engleski, dogodilo se jednom u 3 mjeseca da smo naišli na takvu osobu. No, u takvim situacijama su Vam spremni pomoći i zatražiti prvog prolaznika do sebe da Vam pomogne.

No, vratimo se sada na plaže. Ljeto je kod nas završilo pa me hvata nostalgija. Na Malti ljeto traje sve do kraja 10 mjeseca. Neki su se čak kupali i kroz 11 i početkom 12. Ovisno o godini, ali je itekako moguće. Malta krije jedne od najpoznatijih plaža kao što su Golden Bay (plaža s crvenim pijeskom), St. Peter’s Pool – plaža u obliku bazena doslovno. Na toj istoj plaži postoje poznati video klipovi gdje muškarac skače sa svojim Jack Russellom svako ljeto na St. Peter’s Poolu, po tome su postali poznata svjetska atrakcija. Istu predstavu smo i mi imali mogućnost gledati za našeg boravka tamo.

Mogla bih nabrajati sve plaže koje imaju, ali ja ću se ovaj puta zadržati na jednoj, meni najdražoj. St. Peter’s Pool je meni jedna od najljepših plaža na Malti, iako se do nje malo teže dolazi. Autobusi voze do malenog sela po imenu – Marsaxlokk. To maleno ribarsko selu uvijek krase slike malenih plavih brodića u kombinaciji s drugim bojama.

 

Nedjeljom imaju fish market gdje je moguće kupiti sviježu ribu koju love ispred Vas i prodaju po jeftinijim cijenama nego je to inače moguće kupiti u trgovinama i ribarnicama. Tu istu ribu je bilo pitanje gdje i na koji način spremiti jer se nalazimo na drugom kraju otoka od našeg stana. Odluka je pala – roštiljanje na plaži. To je inače na Malti zabranjeno, u bilo koje doba dana i na bilo kojoj plaži. No, nije na skrivenim plažama, zar ne? Kako je naš cilj bio St. Peter’s Pool odluka je pala da ćemo pokušati tamo.

 

No, drugi problem je bio kako do tamo. Autobus do tamo ne vozi. Jedna od mogućnosti je hodanje 2h što je bila isključena opcija u istom trenutku kada je predložena jer je bilo podne i 40 stupnjeva. Druga i jedina opcija je bio taxi, koji Vas dođe 15-20€ po osobi u jednom smjeru – dakle isto nije opcija. Ostaje stopiranje. Prije toga stajemo na sladoled i gospođa koja radi tamo je čula našu raspravu predlaže treću opciju, lokalca koji nas je voljan povesti sa sobom na duplo manju cijenu, ali ga moramo pričekati izvan centra grada jer naravno oduzima posao taksistima i ukoliko ga vide, zovu policiju i on dobiva kaznu. Odlučujemo se za tu opciju. Dogovaramo mjesto izvan centra grada. Nas 7 u jednom auto, ako računamo vozača 8. Vozimo se okolnim putem da nas ne vide taksisti, slušamo Celine Dion koju vozač obožava, do kraja našeg izleta dobiva ime Celin umjesto Elio.

Po dolasku dogovaramo isti način prijevoza natrag i točno vrijeme, dalje se probijamo do poznate plaže i naš odmor može početi.

 

Vrijeme je za ručak i pronalazak skrivenog mjesta na plaži gdje bi mogli roštiljati jer nikome nije u cilju kazna. Nakon pola sata hoda pronalazimo plažu samo za sebe.

 

Tamo smo proveli ostatak dana, dok nije došlo vrijeme za povratak u svakodnevnicu. Roštiljanja na Malti su nešto što se svakako pamti, bilo to u sred dana na skrivenim plažama ili predvečer uz jedne od najljepših zalazaka Sunca na svijetu.

Ljeto u Sisku je gotovo, na Malti još uvijek traje. Vrijeme je za neke nove dane, putovanja i odluke.

 

Psst! Nives možete pratiti i na njezinom  blogu o putovanjima!

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here