Brojni gosti na Danu sjećanja 16.rujna: Članovi Hrvatskog domobrana iz Rijeke desetu godinu u Petrinji, a svaki puta navrate u Stare krovove kod Vlade Galijana

Brojni su gosti uveličali nedjelju 16. rujna 2018., središnje događanje redovite godišnje manifestacije Dani sjećanja 1991.-2018. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.
Na svetoj misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Lovre, u mimohodu sjećanja po Petrinji i programu na Senjaku kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima, već po tradiciji sudjelovali su i predstavnici više udruga Hrvatskog domobrana: iz Križevaca, Sv. Ivana Zeline, Popovače, Siska…, a najbrojniji (njih 22) iz ogranka Rijeka. Uz svoga predsjednika, ujedno i čelnika Hrvatskog domobrana za cijelu Hrvatski, Nikolu Matičića, na spomenik su Riječani položili vijenac i svijeće, a poslije objeda ( vojničkog graha ispod šatora na rukometnom igralištu) do popodnevnog odlaska iz Petrinje predahnuli u Dugoj ulici u gostionici Stari krovovi, vlasnika Vlade Galijana.
–Prijatelji iz Rijeke, s Kvarnera i otoka, ali i iz Pule i Istre, redovito svakog 16. rujna navrate na piće okrijepe i dobrodošlice. Čini mi se da je ovo već deseti po redu rujan njihova dolaska na moju dvorišnu terasu. Uvijek su dragi i mili gosti, a svaki puta ponesu i malu uspomenicu iz našeg grada- veli Vlado Galijan. Danas je predsjedniku N. Matičiću poklonio litru svoje vlastite domaće rakije i nekoliko oznaka – suvenira grada Petrinje, a ovi darovi, kao i svi slični iz ranijih posjeta, naći će svoje mjesto u prostorijama riječke udruge Hrvatski domobran.
-Ovi dragi nam kolege dolaze redovito svako proljeće i na godišnju skupštinu našeg ogranka za Petrinju, čije smo održavanje ustalili u domu u Graberju- na još jednu povezanost dva ogranka podsjeća Mirko Putrić, predsjednik udruge za Petrinju, ali i dopredsjednik Hrvatskog domobrana za Hrvatsku.
Od obojice čelnika doznajemo ekskluzivnu vijest: sredinom idućeg mjeseca planirano je održavanja redovite izborne skupštine središnje udruge Hrvatski domobran, za predsjednika se opet predlaže Nikola Matičić, a iz Petrinje, umjesto Mirka Putrića, za jednog od dopredsjednika „mlađi“ je kandidat Darko Dumbović. Za članicu novog budućeg Nadzornog odbora udruge za Hrvatsku Petrinja će predložiti i nadalje Maricu Đureković.
U istu gostionicu Starih krovova, također na poziv domaćina, popodne je navratila i skupina hrvatskih branitelja iz Istre, a sudbinski i povijesno veznih za ratno vrijeme Petrinje, jer su u burno ljeto 1991. cijeli mjesec proveli na prvoj crti obrane u Peckom. Svakog detalja iz tih dana sjeća se tadašnji zapovjednik Istrana, Eugen Bratović, uz kojeg je na spomen dan Petrinje došlo više ondašnjih suboraca, tadašnjih pripadnika MUP-a.
I ove goste u svome lokalu danas je srdačno dočekao, pozdravio i ugostio Vlado Galijan, član ogranka Hrvatskog domobrana Petrinje.
Priča: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here