USKOČKA SENJSKA KAPA CRVENKAPA I SISAK SE VOLE

GOSTOVANJE PROJEKTA CRVENKAPICA 28. rujna 2018 U SISKU

Projekt  Crvenkapica interdisciplinarni je višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije sa nakanom očuvanja, prezentacije i brendiranja segmenta nacionalne kulturne baštine  – uskočke senjske kape Crvenkape

Uskočka senjska kapa Crvenkapa   svoje podrijetlo vuče iz ilirske nošnje, a u stalnoj izložbenoj  postavi  tvrđave Nehaj u Senju, nosi je uskočki zastavnik.

Kako nastaje ova kapa u projektu Crvenkapica:

 

  1. aktivnim sudioništvom javnosti, prema modelu izvorne kape,  na nizu radionica ( u vrtićima, školama, udrugama i/ ili na trgovima, ulicama.. ) sa skupinama ili pojedincima, diljem Hrvatske kao i preko njenih granica, kroz akcijsko performativno djelovanje, oblikovati  crvene kvadrate  tkanine dimenizija 50 x 50 cm i spajati u najveću kapu, Crvenkapu.
  2. tako sastavljenu kapu;  od komada crvenih tkanina različite  teksture, intervencije, tonova, znakovlja, zapisa…kao umjetničku instalaciju postaviti na tvrđavu Nehaj, s alternativnim mogućnostima

Do sada , nakon službenog početka šivanja Uskočke senjske kape Crvenkape na senjskoj rivi 2017, šivali smo I spaajli crvene pačvorke u Ljubuškom , Hercegovina i u Otočcu, prateći  trag Uskoka.

 

  1. rujna Crvenkapica gostuje u Sisku

Povijesni trag koji nas veže i koji pratimo:

Trag Uskoka koji nas veže sa Siskom je Ivan Vlatković Senjanin koji je sudjelovao 1593 u bitci kod Siska da bi nešto kasnije postao uskočki vojvoda razmješten u kapetaniju u Senj.

Poviiest kaže da u  to vrijeme, Uskoci postaju žrtve političkih spletki i promjena političkih odnosa između Mlečana i Osmanlija. Venecija traži glavu uskočkog vojvode Ivana Vlatkovića.

U studenom 1606. godine sklopljen je mir između Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva kojim je postalo zabranjeno provaljivati na turska područja. Kao prilog sređivanju državnih odnosa Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskog Carstva provedena je istraga protiv Ivana Vlatkovića.

Nakon što je istragom utvrđeno da je oduzeo nešto opskrbe (žito) senjskom upravitelju, okrivljeni Ivo Senjanin osuđen je na smrt odsijecanjem glave “jer tako hoće Bog i carska pravda.” Pogubljen je mačem 20. srpnja 1612. godine u Karlovcu i pomilovan nakon pogubljenja. U stvarnosti, Ivan Vlatković od heroja i vojnika postao je prijetnja miru dojučerašnjih neprijatelja koji su ga eliminirali prvom prilikom.

Organizacija i sudjelovanje

Na poziv Narodne knjižnice  i čitaonice Vlado Gotovac, Ogranak Caprag  i fotografkinje Andre Šipuš u Sisku 28. rujna gostuje Crvenkapica.

Promišljanjem  svog odnos prema baštini Andrea Šipuš  kroz sedam dana stvarala je svoj pačvorak, najprije kao interpretaciju djela tradicijske nošnje svoga kraja „torbak“a potom i kao fotografsku priču.

U projektu također su sudjelovali izradom svojih pačvoraka :  Rehabilitcijski centar Komarevo pod mentorstvom likovne umjetnice Marijne Petrović Mikulić te  pojedinci gđa Ljiljana Zorčić , gđa Sandra Novak i Luka Lovreković.

Sudjelovanje Opće gimnazije Sisak osmislila je i organizirala prof. Blaženka Slovenec ,koja je i sama sudjelovala pačvorkom sa citatima iz svoje knjige „ Poslovice babe Marte“

Ovih dana učenici 3c razreda razmišljaju o porukama koje će ispisati na velikom crvenom platnu, donaciji Pfaff Hrvatska a koji će se nakon intervencije  – ispisivanja poruka na njemu, sastaviti sa dosadašnjim pristiglim i ukupljenim pačvorcima od početka šivanja najveće uskočke kape Crvenkape, na perfomativnoj radionici  ispred Narodne knjižnice i ćitaonice Vlado Gotovc , Ogranak Caprag .

Izbor iz poruk :

UVIJEK ĆU VJEROVATI U LJUBAV….U BAJKE. DA SE LJUBAV MJERI MOREM…DA U SVAKOM SRCU MOŽES NACRTATI SREĆU.  MARITA

BUDI ZAHVALAN KAS SE PROBUDIŠ JER SI DOBIO PRILIKU SVIJET UČINITI BOLJIM. IVAN

RADUJ SE BUDUČNOSTI,ŽIVI U SADAŠNJOSTI, UČI IZ PROŠLOSTI  TEA

Dio programa odvijati će se u jutarnjim satima na lokaciji Lonjsko polje  gdje će gimnazijalci sa svojim mentorom prof povijesti Tomislavom Dovranić, fotografkinjom i stvarateljicom priča Andreom Šipuš te umjetnicom Marijom Zudenigo sudjelovati u performasu   „povijest mit zemlja tradicija fotografija“. Hvala gospodinu Darjanu Vlahovu županijskom pročelniku za kulturu,prosvjetu i sport na osiguranju prijevoza.

Linkovi na stranice Crvenkapice i foto dokumentaciju:

fb stranica

portfolio projekta

album sa fotografijama

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here