Europski tjedan mobilnosti

Iz Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije poslali su nam dva priopćenja povodom Europskog tjedna mobilnosti što se obilježava od 16. do 22. rujna 2018. godine. Ista prenosimo u cijelosti.

PS-portal

 

Priopćenje povodom Europskog tjedna mobilnosti

U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija od 2002. godine kontinuirano se godišnje u razdoblju od 16. do 22.rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti.

Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije. Tako u organizaciji Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge invalida rada grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanske inicijative “Moj grad Sisak” i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održat će se u navedenom razdoblju niz rekreativnih, promotivnih preventivnih i edukacijskih akcija s ciljem skretanja pažnje javnosti i da osobe s različitim stupnjem invaliditeta i bolesti imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive.

Koristimo „Europski tjedan mobilnosti kako“ bi ukazali da su stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu.  Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih  djelatnosti, drugih javnih objekata  te svakako na prilagođenost  u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.

Želimo osvijestiti društvo o svim preprekama na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze i poticanje svih dionika na zdraviji život, kretanje, korištenje alternativnih vrsta prijevoza te suradnju kako bismo zajedničkim naporima otklonili sve barijere.. Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na druge.

Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti pod temom „Podijeli se, pokreni se! “ (eng. Mix and Move) čime se potiče istraživanje različitih opcija organiziranja našeg putovanja i razmišljanje koji način najbolje odgovara za dolazak do željene destinacije. Uključivanjem koncepta multimodalnosti i uvođenjem nekih održivih metoda prijevoza u naše putovanje, ne samo da možemo imati pozitivan utjecaj na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac.

 

Program Europskog tjedna mobilnosti:

od 16. do 22.rujna 2018.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Mobilnost, uz pristupačnost, predstavlja osnovni preduvjet za provođenje svih aktivnosti svakodnevnog življenja osoba s invaliditetom i njihovo uključivanje u život zajednice.

 1. rujan 2018. Biciklijada Gradska tržnica Sisak-Martinska Ves-Gradsko kupalište Zibel
  Organizator (Dijabetičko društvo grada Siska), start: Gradska tržnica Sisak u 10:00 sati
 2. rujan 2018. Nordijsko hodanje u Sisku (Udruga invalida rada Grada Siska) polazak u 10:00 sati ispred vrtića „Bubamara“ (Oktavijana Augusta 1)
 3. rujan 2018. Preventivno-edukativna akcija s prometnom policijom u Gradu Petrinji (s početkom u 10:00 sati)
 4. rujan 2018. Nordijsko hodanje u Sisku (Udruga invalida rada Grada Siska) polazak u 10:00 sati ispred vrtića „Ciciban“ (Ivana Meštrovića 2)
 5. rujan 2018. . Preventivno-edukativna akcija s prometnom policijom u Gradu Sisku (s početkom u 10 sati)
 6. rujan 2018. Prezentacija Udruga organizatora na Gradskoj tržnici Sisak ( od 9:00-12:00 sati)
 7. rujan 2018. Dodjela priznanja za primjenu univerzalnog dizajna – Galerija Sv.Kvirin, Dom kulture KKV Sisak u 10:00 sati

 

Kontakti za press:

Biciklijada  – Darko Velhes – 091/4741 115

Edukativno-preventivne akcije i Dodjela priznanja za univerzalni dizajn

Danko Tomanić – 098/9137 556

Aleksandra Milković – 091/4050 533

Nordijsko hodanje – Branka Pažur – 091/9147 241

 

Priopćenje povodom dodjele priznanja za primjenu univerzalnog dizajna

U sklopu obilježavanja „Europskog tjedna mobilnosti“,  21. rujna 2018. u prostoru  Galerije Sv.Kvirin, Doma kulture Kristalne kocke vedrine s početkom u 10:00 sati održat će se „Dodjela priznanja za primjenu univerzalnog dizajna „.

Ovogodišnji dobitnici „Priznanja za primjenu univerzalnog dizajna“ su:

 • Lučka uprava Sisak- primjena univerzalnog dizajna na javnom putničkom pristaništu „Brod Biokovo“
 • Grad Petrinja- uređenje taktilne staze i taktilne karte na objektu Gradsko kupalište Petrinja
 • Auto promet Sisak- korištenje niskopodnih autobusa, izdavanje i prilagodba edukativne slikovnice “Lana i Nina u autobusu” u crnom tisku i na Brailleovom pismu.
 • Sisačko-moslavačka županija- zvučna najava i izgradnja pristupne taktilne staze od ulaza zgrade do dizala u zgradi SMŽ (Rimska ulica 28)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here