Retro: Ahmed – čovjek kojeg je vidio svaki Petrinjac

 

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Svakog kraja rujna, kad se sunce polako počinje hladiti i skraćivati dane, kad promijeni boju i prospe se po krošnjma kestenove šume koja se uzdiže iznad Petrinje grada, nekako se sjetim čovjeka kojeg je vidio baš svaki Petrinjac, a malo tko je znao kako se zove.

Na uglu gradskog parka prema Općinskom sudu, naložio bi vatru i pekao taj slastan plod kestena kojeg su iz njegove ulične pečenjarnice kupovali svi – od klinaca do njegovih vršnjaka. Stariji gospodin, markantnog lica punog bora, s obaveznom cigaretom u ustima, zamotao bi veliku ili malu mjeru zaintreresiranoj mušteriji koja bi otišla dalje svojim putem uživajući u vrućim ispečenim kestenima.

U vrijeme nastanka ove fotografije (kraj rujna 2006.) imao je 73 godine i staž od 35 godina pečenja kestena u Petrinji. Mala mjera je koštala pet, a velika deset kuna. On nije bio bogataš, niti tajkun, još manje uspješni poduzetnik, već je preživljavao uz samo 1000 kuna mirovine njegove supruge, a pečenje i prodavanje kestena bi im donijelo neku mali materijalnu zaradu i sigurnost budućih dana.

Ovaj skroman čovjek nažalost, već dugo ne peče kestene na ovom mjestu, već dugi niz godina je prošao kako se preselio na onaj drugi svijet, a kesteni svake godine i dalje padaju petrinjskim šumama.

Zvao se Ahmed.

Ahmed Hoštić.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here