Svjetski dan srca obilježava se i u Sisku

Danas, na Svjetski dan srca, s početkom u 16,00 sati započinje javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“. Akcija se provodi u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ čiji je cilj unaprjeđenje zdravlja stanovništva kroz promoviranje zdravih životnih stilova. Nositelj nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a na županijskoj razini – Županijski zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Iz te ustanove pozivaju građane svih uzrasta (djeca, mladi, osobe srednje i starije životne dobi) da dođu na hodanje (i druženje), a sve pod stručnim vodstvom profesora kineziologije.

Okupljanje se planira kod Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sisak (Tomislavova 19) u 15,45-16,00 sati, a planirana pješačka ruta do Starog grada i nazad Erdodyevom obalom.

Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ održavat će se u Sisku svaki tjedan do kraja godine u unaprijed dogovorenom terminu, a simbolično započinje upravo na Svjetski dan srca. Bolesti srca i krvnih žila su veliki javnozdravstveni problem jer su vodeći uzrok pobola i umiranja stanovništva, a hodanje je izvrsna aktivnost kojom se može poboljšati i održati zdravlje krvožilnog sustava.

Na isti dan u isto vrijeme (subota 29. rujna u 16, 00 sati) Gradsko društvo Crvenog križa Sisak u suradnji sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo Sisačko- moslavačke županije će promovirati ovogodišnju temu Svjetskog dana srca koja odgovara na pitanje “Što mogu učiniti za svoje srce i tvoje srce, sada i odmah?”. Na ovoj javnozdravstvenoj akciji koja se također održava u sklopu već spomenutog nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, Volonteri Crvenog križa će uoči nogometne utakmice HNK Segeste koja počinje u 16,00 sati zainteresiranim posjetiteljima mjeriti arterijski tlak i šećer u krvi. Tijekom odmora između dva poluvremena utakmice također će prikazati osnove oživljavanja osoba sa zastojem srca te dijeliti prigodne edukativne materijale.

Fotografija Turistička zajednica grada Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here