Po definiciji poezija je prijenos osjećaja na papir, odnosno „konkretni izraz ljudskog duha u umjetnički osjećajnom i ritmičkom jeziku“. Pjesnici govore svojim jezikom i međusobno se dobro razumiju, dok su ostalima “čuđenje u svijetu” kako je objasnio Antun Branko Šimić.

Domaća poetska scena je prilično osnažila na prostoru Siska i Petrinje, stoga su Petrinjci sinoć gostovali na Zalogaju poezije zahvaljujuću Salihu Kuloviću, Siniši Matasoviću i Josipu Klekoviću. Poetsko-glazbena večer održala se u Caffe Baru Flor i doslovno se tražilo mjesto više. Ovako je to opisao Salih Kulović: “Do sada najslađi ugriz. Petrinjci su oduševili nastupom. Svi prisutni sudjelovali su u sadržaju poetsko-glazbene večeri koja je potrajala do dugo u noć. Upravo sinoćnja sinergija svih prisutnih je ono čemu Zalogaj poezije teži. Tražila se stolica viška koje nije bilo, s toga se stajalo što nikome nije smetalo. Svima koji nisu bili šaljem iskreni poziv da sljedeći put nazoče da bi se uvjerili da i uz poeziju i glazbu mogu provesti čarobnu večer u druženju i uživanju u stihovima, notama i pošalicama. Mi smo neformalni, zato i jesmo sve veći i sve traženiji.”

I doista, čak su stalni gosti Caffe Bara Flor dizali glave i slušali stihove gostujućih pjesnika mada ih poezija vjerojatno inače ne zanima. Atmosfera je bila prepuna dobrih vibracija, prijateljstva i oživljenih snova koje samo pjesnici znaju snivati. Pored petrinjskih i sisačkih pjesnika gostovali su zagrebački te virovitički. Pjesnici su se međusobno snažno povezali te često zajedničkim snagama sudjeluju na raznim poetskim događajima.

Glazbeni dio savršeno su odradili: Ivan Novak, Milko Dedahp Kiš, Franjo Fritz Ivišić, Saša Tadić i Antonija Kihalić. Poeziju su čitali: Ivana Švragulja, Matea Andrić, Lana Sučec, Ines Kosturin, Aleksandar Marković, Mario Lovreković, Sanja Domenuš, Ana-Marija Borić, Mira Jungić, Denis Vidović, Robert Janeš, Ivanka Blažević Kiš, Matko Baković i Bernarda Keremed.

Zalogaj poezije je sinoć doista bio najslađi ugriz, a sve što je dobro treba imati reprizu.

Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here