Slavlje sv. Mihaela: Mijo Čaić s imendanom proslavio 80 rođendan, a najmlađi unuk prvi imendan

Subotnji blagdan sv. Mihaela, arkanđela, zaštitnika policije i vojske, nije samo slavljen u MUP-u, nego i među imenjacima ovog sveca.
Velika, vesela i obilna fešta cijelo popodne i duboko u noć na današnju nedjelju trajala je kod obitelji Čaić, u ulici Franje Miličića, u produžetku Kućerine, iza Ulice Gromova. Slavilo se dvostruko: okrugli jubilarni 80 rođendan ( i imendan) domaćina Mije, a prvi puta imendan njegova najmlađeg unuka Mihaela: sredinom listopada pet mjeseci navršit će beba nazvana po imenu svoga poznatog i popularnog djeda.
Slavonac po rođenju ( 28. rujna 1938. u selu Vrble kraj Nove Gradiške), Mijo Čaić je Petrinjac od konca srpnja 1958. i od tada sve do ratnog progonstva u rujnu 1991. djelatnik ondašnje Prehrambene industrije Gavrilović. Neprekidno 23 godine bio je poslovođa klaonice svinja, potom više godina i voditelj tzv. maslare, a uz odgovorne pogonske obveze uvelike se bavio kuglanjem i uvijek najdražim hobijem-izradom i preradom kobasica, osobito češnjovki. Zbog takvog znanja i iskustva svojevremeno je predsjedavao Udrugom Petrinjska češnjovka, a nakon Domovinskog rata kroz HSS ušao u lokalnu politiku, ali ubrzo i napustio te vode.
Ako i danas za svoje koljevine trebate sa slavonskih polja pravu domaću mljevenu ljutu i slatku papriku- javite se Miji Čaiću.
– Na moj rođendan i zajednički imendan s unukom, došla je najbliža rodbinu, a još više dugogodišnjih prijatelja sa suprugama iz svakodnevnice našeg okupljanja u restoranu MiS i za lijepa vremena ispred frizerskog salona Malović. Redovno nas je 12-tak i ukupno brojimo 880 godina. Na ovaj moj 80 rođendan sve sam ih odmah pozvao i na novu iduću proslavu 90. godina, pa tko doživi, svjedočit će! – na slavlju u svojoj kući kazao nam je Mijo Čaić.
Već po običaju, domaćina su raznovrsno darivali njegovi gosti, a među posebnostima izdvajamo unikatnu bijelu stucku najstarijeg petrinjskog lončara Mate Stanešića, kojeg je ovaj starosjedilac Petrinje poklonio novom Petrinjcu zadnjih 50 godina. Prijatelj ove obitelji Dragoslav Peškir-Šeki darovao je pak drveni izrezbareni zidni sat ispod kojeg su jučer neumorno svirala i pjesmu predvodila Tri kuma iz Hrastovice.
Veselje kod Čaića popraćeno je i prepunim stolovima finog odojka s ražnja, dva vruća janjeta i toplim pečenim pilićima iz vlastitog uzgoja u OPG Čaić. U poratnoj mirovini farmu nazvanu Kokin dom, uz 10.000 komada tovljenika u 40-dnevnom turnusu, ustrojio je Mijo, a sada vodi sin Marko, otac malog slavljenika Mihaela, kojem je mama Tatjana.
U pripremi silne hrane brinula je i supruga-baka Dragica, a uvijek pri ruci nije izostao ni njihov vjenčani kum Hajrudin Kulašić. U rasijecanju odojka i janjaca iskazao se znalac ove vještine, provjereni pečenjar Josip Premužić- Škura, koji je čak iz Majdanaca ponio svoj vlastiti „hakmeser“.
Tako će kod svih 50-tak gostiju ostati u lijepom sjećanju i trajnom pamćenju slavljenje 80 rođendana djede Mije i prvog imendana njegova unuka Mihaela.
Priča: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here