Tužno sjećanje na dane stradanja viduševačkog kraja

U nedjelju 30. rujna 2018. u okviru Dana sjećanja, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Glina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Golubica“ u G. Viduševcu, organizirano je obilježavanje stradanja 87 nevinih žrtava viduševačke župe – branitelja i civila, ali svih drugih koji su poginuli u Domovinskom ratu. Nakon tri mjeseca rata i svakodnevnih napada iz smjera već okupirane Gline, točno prije 27 godina, pobunjeni Srbi potpomognuti tzv. JNA i drugom paravojskom, daleko brojniji i opremljeniji od hrvatskih branitelja, krenuli su u osvajanje već ranjenih hrvatskih sela između Gline i Kupe. Bio je to tužan dan za sve žitelje viduševačke župe – dan koji neće nikad zaboraviti. Ali, Viduševac je bio tek početak…zlo se poput domino pločica rušilo sve do Kupe…
Počast stradalima su, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, odali – u ime SMŽ gđa. Ivanka Roksandić, u ime gradonačelnika grada Gline Vlado Crnković, te pripadnici UDVDR Ogranak Glina na čelu s predsjednikom Markom Sremićem, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, branitelji viduševačkog kraja iz drugih mjesta, obitelji i rodbina stradalih, mještani okupljeni u Zavičajni klub te prijatelji Viduševca. Nazočnima se obratio Marko Sremić istaknuvši da je plaćena ogromna, neprocjenjiva cijena slobode – bilo da je riječ o materijalnoj šteti, godinama provedenim u progonstvu, razdvojenim obiteljima, uništenoj mladosti. Netko je odlučio da mi Hrvati ne trebamo više biti ovdje i krenuo u ostvarivanje toga nauma. Iako je groblje ovdje, ubijeni iz više sela bili su pokopani izvan njega. Ali, bili smo ustrajni, imali smo vjere pa smo se vratili i obnovili život u našim selima. Predsjednica Županijske skupštine SMŽ gđa. Ivanka Roksandić u svom je obraćanju poručila da nas je naša vjera uvijek učila da opraštamo neprijateljima, ali zaboraviti ne smijemo. Zato su ovakva prisjećanja vrlo važna, da se mladima prenese što je značila žrtva Domovinskog rata za slobodnu, neovisnu i samostalnu Domovinu Hrvatsku…Molitvu za poginule kod spomen obilježja „Golubica“ predvodio je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.
Nakon toga, u župnoj crkvi mons. Cvitkušić je s domaćim župnikom Marijanom Štinglom služio sv. misu. U snažnoj i nadahnutoj propovijedi, osvrćući se na pročitano nedjeljno Evanđelje, propovjednik je naglasio da smo svi pozvani činiti dobro ljudima, a izbjegavati zlo. Na žalost godine 1991. tadašnja Jugoslavenska armija i susjedi srpske narodnosti u glinskom kraju drugačije su mislili, željeli i činili. Duboko smo dirnuti nad tragedijom koja se dogodila prije 27 godina ovdje u župi Viduševac. U ponedjeljak, 30. rujna1991. započeo je najjači neprijateljski napad na Viduševac i susjedna sela – iz Gline, a krvavi pohod je završen 4. rujna. Agresor je iza sebe ostavio 87 ubijenih nedužnih civila i branitelja s područja župe Viduševac. Žalosni smo prisjećajući se tih događaja… „Ta naša nestala i brutalno ubijena braća i sestre iz župe Viduševac“, rekao je propovjednik, „pripadali su Kristu po sv. krštenju, voljeli su svoj rod i hrvatsku grudu. Bili su miroljubivi, tuđe nisu željeli, svoje nisu dali, drugačije su mislili, osjećali i željeli. I jer su bili takvi, ubijeni su od hrvatskih mrzitelja na zvjerski način…Mi vjerujemo u njihovo uskrsnuće, inače naša molitva za njihov vječni spas kao i ovo naše današnje okupljanje ne bi imalo nikakvoga smisla. Smrt za njih nije kraj, već prelazak u kuću nebeskog Oca… Ubijena i nestala braća i sestre iz ove župe zadužuju nas da se borimo za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka, da se učimo hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti.
Obilježavanje Dana sjećanja nastavlja se četvrtak, 4. listopada kada će na mjestima stradanja i masovnih grobnica poginulima biti odana počast obilaskom i paljenjem svijeća. Završno odavanje počasti održat će se kod spomen obilježja u Gornjoj Bučici, gdje će u 17,30 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu, a u obližnjoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog za njih će biti služena sveta misa.
Na glinskom području tijekom Domovinskog rata poginulo je 492 branitelja i civila, a počinjeni su brojni strašni zločini nad civilnim stanovništvom u G. Jamama, Novom Selu Glinskom, Joševici, Maloj Solini, Viduševcu…Na žalost, za iste još nitko nije pravomoćno osuđen. Nama živima ostaje da se na ovaj način – obilascima spomen obilježja i posljednjih počivališta, molitvom, svijećama, sjećamo i odajemo dužno poštovanje svim poginulima – samo da se ne zaboravi. Godine prolaze, sjećanja blijede, svjedoci zauvijek odlaze ali istina se mora doznati, a pravda izvršiti…

Katica Gašljević Tomić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here