Listopad – onaj petrinjski

S obilnom, hladnom kišom i sa dimom iznad petrinjskih krovova ušetao se listopad u grad. Kako su ovaj jesenski mjesec opisivali stari Petrinjci, istražio je zapisao i sve to ukoričio u petrinjskoj povijesnoj bibliji pod nazivom “Blagdan i svagdan petrinjski” povjesničar Ivan Rizmaul. (M.Šantek)

Listopad je mjesec hladnih noći i sve češćih magli. Završit će berbe započete u rujnu. Listopad je nestalan i promjenjiv, a počinju i jače kiše koje ponekad kao da ne znaju prestati. Kad se poslije tih kiša razvedri, nastaju prvi mrazevi. List požuti, vene i doskora padne. Dobro je da ne ostane na granju jer ga ože uhvatiti prvi snijeg, a tada bi bilo velike štete u šumi i voćnjacima. Naglo se naoblači pa se kaže da diši po snijegu. Žurno se pospremaju iz polja i vrtovi i plodovi. Vidi se zima je pred vratima.

Voz za vozom, lajt za lajtom kreće se po petrinjskim ulicama do dvorišta i podruma. Po bregovima i oranicama čuje se veseli žagor i pjesma berača. Do Terezinja berba grožđa je završena. Trsje je prazno, a bregovi utihnu. S petrinjskih ograđa vozi se kukuruz i ostaleplodine. Počinju i obilnije kiše.

Ivan Rizmaul

Foto:Miroslav šantek Cobra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here