Završnica proslave 90.godina KUD-a Hrastovička gora: Sinoć održana četiri stručna predavanja, u nedjelju posveta barjaka, dar Milana Bandića

Ova 2018. godina jubilarna je 90-obljetnica Kulturno umjetničkog društva Hrastovička gora, koje slijedi tradiciju prvog KUD-a Pastir osnovanog 1928., a od 1981. pod sadašnjim je nazivom. Folklorni amateri imaju dječju skupinu, tamburašku sekciju i odrasle plesače i pjevače kao okosnicu KUD-a, a svima njima u nadolazeću nedjelju slijedi završnica proslave velikog jubileja.
KUD Hrastovička gora najstarije je seosko društvo u Gradu Petrinji, a već je tijekom ove godine svojih devet desetljeća obilježilo za Tijelovo nastupom dječje skupine u župnoj crkvi sv. Bartola, domaćinstvom 19. Bartolovskih susreta u kolovozu, a sinoć, u četvrtak, s četiri stručna zanimljiva i poučna predavanja etno stručnjaka-povijesnih znalaca.
U Narodnom domu Stjepan Radić o banovinskom tradicijskom ruhu, prekrasnim izvornim autohtonim šarenim crveno-bijelim-crnim narodnim nošnjama od platna lana i konoplje i popratnoj tradicijskoj obući i frizuri u hrvatskim selima i kod Srba pravoslavaca izlagala je etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac, voditeljica Etnografskog muzeja u Kutini.
Narodne plesove Banovine s posebnim osvrtom na drmeš, uz pokazivanje originalnih video zapisa s proba više KUD-ova, te njihovih službenih nastupa, opisao je profesor folkloristike Vidoslav Vido Bagur, a pod nazivom Od Seljačke sloge i Pastira do Hrastovičke gore-baština za budućnost predavao je dr. sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Četvrti sinoćnji predavač povjesničar Ivan Rizmaul iz Petrinje govorio je o starom gradskom običaju Petrinjskih betlemaša, ophodara po kućama i čestitara Božića na Badnjak popodne do mise polnoćke, tradicije iz Nove ceste (Gajeve i okolnih ulica). Ova sačuvana i zadržana prošlost, 2015. proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske, a postojeća skupina Betlemaša sada je sekcija Folklornog ansambla Petrinjčica. U prosincu će o cjelovitom običaju Petrinjskih betlemaša dokumentarnu emisiju snimiti HTV, doznali smo sinoć u Hrastovici.
Predavanjima su nazočili predsjednici i voditelji više srodnih KUD-ova s područja Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, a u ime domaćina i organizatora, na dolasku i izlaganjima zahvalila je Ljiljana Sigur, predsjednica slavljeničkog KUD-a. Za potrebe društva i na čuvanje u Hrastovici Tvrtko Zebec uručio je više stručnih i znanstvenih knjiga o etno tradiciji i folkloru u Hrvatskoj.
Iz Hrastovičke gore sada pozivaju na razgled njihove prigodne tradicijske izložbe postavljenje na ulazu u seoski doma, te nedjeljni završni program 90-obljetnice postojanja. U 17 sati u župnoj crkvi sv. Bartola posvetit će se novi barjak KUD-a ( dar kuma Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba), a u domu Stjepana Radića nastupiti Klapa Kolapjani iz Sisak, sve tri sekcije slavljeničkog društva i kao gosti KUD Pokupljanka iz Bresta.
Priredbu će voditi Mirna Berend.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here