Retro:”Petrinjska Parlaonica”

PARLAONICA

Parlaonica je bio talk show učenika srednjih škola, emitirao se na HTV-u 1992–2009 (preko 200 emisija); prva primjena takve forme u TV emisijama za mladež u Hrvatskoj. Učenici su sami predlagali teme, obavljali novinarska istraživanja, osmišljavali i glumili u videoprilozima, vodili emisiju. Redatelji su bili studenti ADU-a. Idejni začetnici R. Rožić, T. Radić i M. Filjak Bilandžija (i urednica).

U GOSTIONICI MIS – STUDENI 2003.

Ima tome već skoro 15 godina. Ljeto 2003. je bilo pakleno vruće, jedno od onih koje se pamti, ono koje ostane zabilježeno u metereološkim knjigama. Trajalo je dugo i počelo je jenjavati tek početkom listopada. A onda se spremala velika i snježna zima. U tom prostoru između ta dva metereološka ekstrema ušli smo u predvorje petrinjske Gostionice MIS koja je tog hladnog jutra bila pretvorena u pravi mali, improvizirani filmski studio. Ekipa naših kolega, novinara s HRT – a, došla je snimiti TV prilog za emisiju Parlaonica, a ispred naših objektiva, razletjele su su se zgodne i vrlo mlade cure – neke tek friške srednjoškolke, a neke maturantice, obučene vrlo “zrelije” od njihove tadašnje dobi. One su bile jednodnevne glumice koje su snimale skeč njihove negacijske ekipe. Video materijal koji je bio snimljen tog dana, bio je sastavni dio rasprave te emisije u TV studiju.

SVJEDOK PRIČE: MATEA ANDRIĆ

Jedna od tih srednjoškolki zabilježenih na digitalnu vrpcu je Matea Andrić koju smo pitali o čemu se točno radilo i tko je sudjelovao u ovoj “petrinjskoj Parlaonici”.

Parlaonica.  Divne uspomene! Tema je bila Humanitarne akcije- čin licemjerja ili dobročinstva. Tog jutra snimamo skeč u Gostionici MIS, a Ivan Glazer (tada 2. razred) glumi prosjaka ispred. Ja sam tad bila tek 1. razred. Gabrijela Gavranović i Matea Srebačić su bile 3. razred. Obje su poslije postale pravnice. Matea danas radi za Petrinjski radio, Gabi je, mislim, u svom fahu i tu je još Marija Mažić koja je tad bila 4. razred. Marija je završila Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Mentorica je bila Gordana Šelendić jer smo mi svi išli na dramsku grupu. Ovdje glumimo bešćutne aždaje koje samo pro forme nešto, kao, ulažu u sirotinju, a zapravo ih boli neka stvar i čak se smiju sirotinji. Marija će, naime, na izlazu iz restorana gurnuti prosjaka. Mi smo bili u negacijskoj ekipi.I afirmacijska ekipa je imala svoj skeč. Na kraju je odlučeno pola- pola. Rasprava je bila sjajna. Sjećam se da je sudjelovao i Luka Mićanović (danas pravnik također) i Ksenija Pavković u toj raspravi. Ksenija je završila Zdravstveno veleučilište i danas živi u Njemačkoj.Tu su još bili i Mirna Hajnic, Marko Lokner, a ostatka se više ne sjećam najbolje. Znam da su i oni bili dio dramske.

Bili smo dobra ekipa.

M.Šantek

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here