Vatrogasna zajednica Petrinje proslavila svojih 25 godina: Uvijek s geslom Vatru gasi-brata spasi!

Vatrogasna zajednica Grada Petrinje od sinoć, petka, 5. listopada, ima svoju prvu veliku službenu zastavu, dobivenu od Grada Zagreba u povodu 25. godina postojanja Zajednice. Predsjedniku VzP Ivanu Palaiću taj dar glavnog hrvatskog grada (vrijedan 9.600 kuna) osobno je uručio gradonačelnik Milan Bandić, inače počasni član DVD Petrinja. U prigodnom obraćanju potvrdio je kako je Zagrebu moralna obveza bila do sada, a i nadalje slično i raznovrsno pomagati „Petrinju, Vukovar i Gospić, tri najteže stradala grada u Domovinskom ratu“.
U dvorištu Vatrogasnog doma, uz brojne goste iz vatrogastva, javnog života i politike, među njima Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ, župan Ivo Žinić, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović… novi barjak blagoslovio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a na svečanoj sjednici slavljenika uručene su zahvalnice za doprinos razvoju ove važne i dugogodišnje djelatnosti. Gradonačelnik Petrinje obećao je u proračunu za 2019. godinu namjenskih 2,5 – 3 milijuna kuna za nabavku dva nova vatrogasna kombija i auto cisterne, čime će se značajno poboljšati operativno -tehnička opremljenost DVD-ova. U petrinjskoj zajednici sada su društva iz Graberja, Taborišta, Hrastovice, Nebojana, Mošćenice, Prnjavora Čuntićkog, Gora, Budičine, Petrinje i Javna postrojba.
– U naših devet DVD i JVP ukupno je 812 članova, među kojima 126 operativnih vatrogasaca i 218 djece i mladeži- podatak o brojnosti iznio je predsjednik Zajednice Ivan Palaić.
Vatrogasna zajednica Petrinje po mjestu i vremenu osnivanja jedinstvena je i posebna u Županiji jer je prije 25 godina kao desetina 12. domobranske pukovnije Petrinje osnovana u ratnom progonstvu, 23. srpnja 1993. u Lekeniku, tadašnjem privremenom sjedištu. Prvi je predsjednik Vlado Hodalj, njegov zamjenik (sada pokojni) Vladislav Prašnjak, tajnik Ivan Palaić i zapovjednik Vlado Tkalčević, a poslije rata najdulje vrijeme, od 2001. do 2013. Zajednicu je vodio sadašnji počasni predsjednik Ljubo Orabović, koji se sinoć i obratio svečanom skupu.
Sada su dopredsjednik Zajednice Boro Pavičić, zapovjednik Zvonimir Ljubičić, njegov zamjenik Ivica Šulentić, a tajnica Davorka Palaić.
Svečano postrojavanje i sjednicu Zajednice uveličali su atraktivni sljednici povijesnih Banskih pukovnija, Ženski vokalni ansambl Petrus i Glazbena skupina Kupsko zvono.
Novi barjak odmah je postavljen uz čelni zid dvorane Vatrogasnog doma, a slični dar Grada Zagreba, barjak za 90 godina svoga postojanja sutra dobiva i KUD Hrastovička gora, ali Milan Bandić neće nazočiti, nego će ga uručiti njegov izaslanik, doznali smo mi s PS portala.
Organizatori proslave 25. godina Vatrogasne zajednice sinoć su našem portalu zahvalili za sustavno praćenje i izvještavanje o radu pojedinačnih DVD-ova i cjelokupnog petrinjskog vatrogastva.
Nazočio: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here