Pjesnici su doista drugačiji. Drugačije gledaju na svijet oko sebe, drugačije dišu, vide boje, osjećaju mirise, emocije, a njihove suze se pretvaraju u riječi koje se stapaju s papirom. Nitko drugi ne može plakati tim načinom, niti može riječima zarobiti vrijeme koje se pretvara u vječnost; to samo pjesnici mogu.

Čarolija je sinoć plesala iznad dugoselskog neba, predivna i sjajna kretala se poput vlakova na tračnicama satkanim od snova, jer pjesnici se još jednom skloniše pod Starim krovovima obitelji Šešet.

Petrinjka Matea Andrić je svojom inicijativom uspjela skupiti 50 pjesnika koji su 21. travnja 2018. gostovali na više nego uspješnoj pjesničkoj večeri u Dugom Selu. Tim povodom je Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo, odlučio tiskati spomenar koji sadržava sve autore i pjesme pročitane te večeri. Promocija spomenara „Dok vlakovi prolaze“ održala se sinoć, a naslov spomenara je odabran po naslovu pjesme svestrane umjetnice Ivanke Blažević Kiš.

Stari krovovi su bili prepuni gostiju, pozitivnih vibracija, opće ljubavi i toplog prijateljstva, a svoja djela su čitali: Vera Antolić, Matijas Baković, Abdulah Alija Bećirević, Sanja Domenuš, Ljiljana Grgić, Maja Heršak, Ljiljana Hidić Pasariček, Robert Janeš, Žarko Jovanovski, Bernarda Kermend, Ivanka Blažević Kiš, Milko Kiš, Luka Kordić, Sonja Kušec, Boris Kvaternik, Ljiljana Lipovac, Mario Lovreković, Ivanka Mamić, Želimir Novak, Zvonimir Nemet, Biserka Podhraški, Bruno Šantek, Ivana Švragulja, Vera Tomić, Predrag Topić, Emanuella Zubović i Matea Andrić. Od ostalih autora izvan zbornika poeziju su čitali: Milosav Mikić, Petra Zelenika, Luka Antić, Bogdan Bunić, Dragan Mijatović, Slavica Mamić, Dragica Pjevac te g. Češković. Promociju spomenara ujedno su posjetili glumac Duško Valentić i pjesnik Milosav Mikić.

Pored poezije bilo je mjesta za izložbu Ivane Švragulje, a i predivnu glazbu za koju su zaslužni Milko Kiš i Ivan Novak koji sada već zvuče poput nekog novog benda te Sonja Kušec i Alija Bećirević sa sevdahom. Kasnije im se pridružio i Dragan Mijatović, pjesnik koji promociju svoje zbirke održava 19. listopada u Gradskoj knjižnici Dugo Selo.

Medijski pokrovitelj PS-Portal je gospođi Ljiljani Šešet uručio darove s petrinjskim motivima, a Gradskoj knjižnici Dugo Selo knjige iz PS edicije. Ono što slijedi je uzvraćanje gostoprimstva, stoga ćemo uskoro pisati o gostovanju dugoselskih umjetnika u Petrinji, a tome se od srca radujemo.

Matea Andrić je naposljetku lijepo objasnila zašto je cijeli projekt uspio i u travnju i u listopadu; zato što nema ega. Upravo je to čista istina, a na sve autore bi kulturne i turističke institucije Republike Hrvatske trebale biti itekako ponosne, jer sve se ovo dogodilo bez ičije potpore – iz čiste ljubavi.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: Ivana Švragulja i Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here